top of page

Yoga voor kinderen - Kinderen kennis laten maken met yoga.

Moeten kinderen yoga leren? Zo ja, wat moeten ze leren en op welke leeftijd moeten ze beginnen? Sadhguru beantwoordt veelgestelde vragen over yoga voor kinderen.Op welke leeftijd moeten kinderen yoga leren?

Vraag: De vraag is meer voor mijn dochter, die nu negen is. Moet ik haar op deze leeftijd kennis laten maken met yoga zodat ze zich kan voorbereiden om zo snel mogelijk op haar pad getrokken te worden?


Sadhguru: Yoga is niet iets dat je van het leven wegneemt. Het is iets dat je diepgaande tractie met het leven geeft. Dus vertel me, wanneer is de tijd om te beginnen? Op je zestigste of op het vroegst mogelijke moment?


Zeven jaar wordt algemeen beschouwd als een goede leeftijd, maar je hebt gewacht tot negen. Het is dus tijd om te beginnen, want het is belangrijk dat een kind veel dingen aangeboden krijgt en dat het een intelligente keuze kan maken. Als je ze deze opties niet geeft, worden ze gehersenspoeld om te geloven dat datgene waaraan ze worden blootgesteld alles is wat er in de wereld is. De keuze is alleen tussen frisdrank en pizza, niets anders!


Het is heel belangrijk dat een kind al vroeg in zijn leven wordt blootgesteld aan de juiste dingen, dingen die van binnenuit werken, want afspraken die we maken in de wereld om ons heen zijn maar tot op zekere hoogte te sturen.

Het is heel belangrijk dat een kind al vroeg in zijn leven wordt blootgesteld aan de juiste dingen, dingen die van binnenuit werken omdat afspraken die we maken in de wereld om ons heen maar tot op zekere hoogte beheersbaar zijn. Zolang je welzijn onderworpen is aan en afhankelijk is van externe situaties, zal je welzijn toevallig zijn, want niemand heeft 100% controle over externe situaties. En zoals de bevolking toeneemt, weten we niet wat voor externe regelingen de volgende generatie zal kunnen treffen. Tegen 2050 zullen we met 9,6 miljard zijn. Ik wil er niet zijn, maar uw dochter zal er zijn, dus zij zal over speciale overlevingsvaardigheden moeten beschikken. Het zal helemaal niet makkelijk worden.


Stel je 35% meer mensen in dezelfde ruimte voor - visualiseer de ervaring. Als je echt dichtbij moet zitten, moet je in ieder geval yoga kennen, want je kunt je in alle richtingen draaien en je comfortabel voelen in elke houding! Er zal niet veel keuze zijn in houdingen.


Ik hoop dat yoga een onderdeel wordt van ons onderwijssysteem. Dit jaar hebben we, als onderdeel van Isha's Internationale Yoga Dag activiteiten, initiatieven opgezet die eenvoudige maar krachtige yogapraktijken naar 30 miljoen kinderen in 25.000 scholen in India brengen.


Wat voor soort yoga moeten kinderen leren?

V: Is er speciale yoga voor kinderen?


Sadhguru: Er zijn eenvoudige vormen van yoga die kinderen vanaf zes of zeven jaar kunnen doen. Maar het is heel belangrijk dat bepaalde praktijken hen niet worden aangeleerd. Ik zie op sommige plaatsen dat kinderen padmasana leren. Dit moet niet gedaan worden. Als de botten nog groeien en zacht zijn, kan het zitten in houdingen die een zekere spanning op het skelet uitoefenen, hun botten doen verbuigen.


Mensen die yoga geven moeten weten wat geschikt is voor een kind. Yoga wordt onderwezen volgens de eisen en situaties van elk individu. Niet alles wat aan volwassenen wordt geleerd, moet aan kinderen worden geleerd. Zelfs onder volwassenen, als je in gezinssituaties verkeert, onderwijzen we een soort yoga. Een asceet leert yoga op een heel andere manier. Het is heel belangrijk dat je niet voor iedereen hetzelfde doet.


Hoe moet Yoga aan kinderen worden onderwezen?

Vraag: Hoe introduceren we yoga aan kinderen. Hoe wekken we de dorst naar yoga van jongs af aan op?


Sadhguru: Er bestaat iets dat Nada Yoga heet, dat is de beheersing van geluiden. Nada yoga is de eenvoudigste en subtielste manier voor een kind om te beginnen. Het zal leiden tot welzijn en de juiste ontwikkeling van lichaam en geest. Er zijn ook praktijken als Yoga Namaskar, die zelfs op zes- of zevenjarige leeftijd geleerd kunnen worden. Er zijn ook upa-yoga technieken, die zowel kinderen als volwassenen nuttig zullen vinden.


Wanneer zij de voordelen hiervan beginnen in te zien, wanneer zij zien dat dit hen qua capaciteiten kan onderscheiden in een groep mensen, zullen zij vanzelf hogere vormen van yoga nastreven. Naarmate ze opgroeien, zou hun yoga ook moeten groeien.


Noot van de redactie: De gratis Isha Upa-Yoga Practices zijn online en via apps beschikbaar op yogayoga.org. Deze 5-minuten processen zijn eenvoudig te beoefenen maar krachtige hulpmiddelen om gezondheid, vreugde, vrede, liefde, succes en innerlijke verkenning te verbeteren.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page