top of page

Je gewoonten doorbreken - Bewust leven

Volgen gewoonten die in de wieg zijn gevormd ons tot in het graf? Hoewel een gewoonte nuttig kan lijken, stelt het iemand in staat om delen van het leven onbewust te leven. Sadhguru gaat in op de aard van patronen, karma en het spirituele proces.V: Ze zeggen dat gewoonten moeilijk worden. Sterven de kwaliteiten die je in de wieg ontwikkelt dan pas?


Sadhguru: Laten we dit vanuit een ander perspectief bekijken. Een gewoonte wordt in wezen gevormd omdat het een zeker gemak in je leven brengt - het maakt bepaalde delen van je leven automatisch. Je hoeft er niet over na te denken of over na te denken. Je kunt het gewoon doen.


Natuurlijk vormt een mens, als onderdeel van zijn verdedigingsmechanisme, een aantal gewoonten, omdat wij, in tegenstelling tot andere dieren, niet zijn gekomen met veel van onze eigenschappen vast. Bij andere dieren liggen de meeste van hun eigenschappen vast. Je merkt een klein beetje verschil tussen de ene hond en de andere, tussen de ene kat en de andere. Ze hebben hun individuele persoonlijkheid, maar de meeste van hun eigenschappen liggen vast. Bij ons ligt heel weinig vast. Voor een mens ligt bijna alles open. Daardoor probeer je als kind een afweerpatroon in jezelf te vormen, waarin je je eigen patronen probeert te creëren.


De patronen afschudden

Ieder kind creëert bepaalde gewoonten om te kunnen overleven. Dat is het overlevingsinstinct. Met deze patronen kan hij met enig gemak functioneren. Dat is heel relevant voor een kind. Maar over het algemeen schudden kinderen deze patronen af naarmate ze opgroeien, afhankelijk van de mate van blootstelling en bewustzijn die je om hen heen creëert. Ofwel door blootstelling, ofwel door opvoeding, zullen mensen veranderen. Mensen veranderen zo dramatisch - ze gaan drie jaar weg en komen terug, en ouders herkennen hun kinderen niet meer. Alles aan hen is veranderd door een ander niveau van blootstelling.


Als iemand een spiritueel pad inslaat, zullen al zijn gewoonten verdwijnen, want er bestaat niet zoiets als een goede en een slechte gewoonte.

Het zijn degenen die angstig zijn en voortdurend opgaan in zelfbehoud die hun oude gewoonten niet gemakkelijk kunnen laten vallen. Zij die op zoek zijn naar opwinding, leven, avontuur - zij zullen hun gewoonten heel gemakkelijk laten vallen omdat zij hun leven altijd aanpassen op de manier die nodig is voor de situaties waarin zij nu verkeren.


Bovenal, als iemand een spiritueel pad inslaat, zullen al zijn gewoonten verdwijnen, want er bestaat niet zoiets als een goede en een slechte gewoonte. Alle gewoonten zijn slecht. Ze kunnen in een bepaalde fase van je leven instrumenten zijn om te overleven, maar als je eenmaal volwassen bent, moet je geen enkele gewoonte hebben, goed of slecht, want een gewoonte betekent dat je leert je leven onbewust te leiden. Dat lijkt misschien veilig, maar het ontneemt je het leven op zoveel verschillende manieren.


Gewoonten en Karma

Spiritualiteit is het fundamentele instrument om alle onbewuste patronen die we in onszelf hebben te doorbreken. Wat wij karma noemen is ook precies dit. Karma betekent dat je onbewust patronen voor jezelf creëert, niet alleen over je gedrag, maar over de manier waarop het leven je overkomt. Als mensen hun leven onderzoeken, blijkt dat de manier waarop situaties zich voordoen, de manier waarop kansen zich voordoen, de manier waarop ze mensen ontmoeten, allemaal in bepaalde patronen verlopen. Dit komt eenvoudigweg door het soort karmische patronen dat je hebt gecreëerd.Gewoonte is een kleine manifestatie van het karmische patroon. Je neemt een bepaalde input op en maakt er een patroon van. Dat wordt je gewoonte. Een spiritueel proces betekent dat je niet wilt dat er onbewust iets in je gebeurt. Onbewust je leven leiden is geen intelligente manier van leven. Of je die gewoonte nu in de wieg of in de moederschoot hebt opgepikt of zelfs daarvoor, het maakt niet uit. Als je evolutie zoekt, als je bevrijding of mukti zoekt, moet je al je patronen doorbreken - niet de goede, niet de slechte, maar alle. Je hoeft niet te wachten tot het graf. Het graf doorbreekt ook niet alle patronen.


Zelfs als je naar het kerkhof gaat, zelfs als je lichaam wordt verbrand, zullen je patronen niet breken. Dat is wat karma betekent. Het gaat verder dan dat, want je doorbreekt deze patronen niet door je lichaam te verliezen. Het is dus uiterst belangrijk dat je, als je leeft en wakker bent, ernaar streeft deze patronen te overstijgen.


Sloop het patroon en ga bewust met je leven om. Ik spreek nu bijvoorbeeld - ik kan zowel gewoontegetrouw als bewust spreken. Dat is het grote verschil. Het maakt niet uit of ik gewoon zit te roddelen, toch willen tienduizend mensen luisteren omdat elk woord bewust wordt uitgesproken, niet gewoon. Niets is gewoonte in deze. Wat ook de inhoud is van wat ik zeg, de mensen willen toch luisteren omdat elk woord bewust wordt uitgesproken, en dat heeft kracht. Als je elke ademhaling bewust in- en uitademt, heeft je adem ineens een ander soort kracht. Elke beweging in je leven, als je die bewust maakt, heeft een enorme kracht. Als je de kracht van het leven wilt kennen, moet je je er bewust van zijn, anders bestaat het niet eens voor je.
10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page