top of page

Onderzoeken hoe lichaam en geest werken

Sadhguru beantwoordt een vraag over grip krijgen op de geest, en bekijkt hoe asana's een proces zijn van onderzoek naar hoe lichaam en geest werken.


Vragensteller: Namaskaram, Sadhguru. Telkens als ik probeer een negatieve emotie zoals woede te stoppen, wordt die alleen maar sterker. Hoe kan ik grip krijgen op hoe mijn geest werkt?


Sadhguru: Als je probeert te stoppen wat je niet wilt, zal alleen dat gebeuren. Dit is altijd de aard geweest van je geest en de menselijke geest als zodanig. Het hele yogasysteem gaat over het experimenteel verkennen van de aard van je lichaam en je geest. Als je 's morgens opstaat en je asana's doet, is dat niet omdat het een strekoefening is, zoals een heleboel idioten over de hele planeet het beschrijven. Ja, je moet je uitrekken om het te doen, maar in wezen is het een verkenning van je lichaam en je geest. Want het grootste probleem in je leven is dat je hier probeert te leven zonder greep te hebben op de twee basisvoertuigen zonder welke je niet door dit leven kunt gaan - het fysieke lichaam en de geest.


Hoe comfortabel je door het leven reist hangt af van hoe diep je je lichaam en je geest hebt begrepen. Wil de reis comfortabel zijn, dan moet het voertuig goed zijn, en moet je het voertuig begrijpen - hoe het zich gedraagt, wat het doet, en waarom het doet wat het doet. Dit is geen verlichting - dit is noodzakelijk zelfs als je alleen maar een onwetend leven wilt leiden. Men zei altijd: "Onwetendheid is zaligheid" - als dat waar was, zou de wereld nu wel zalig moeten zijn.


Zelfs als je ervoor gekozen hebt onwetend te zijn omdat je denkt dat het zalig is, moet je, om door deze wereld te kunnen lopen, grip hebben op dit lichaam en deze geest. Anders is alles doen een probleem. Ik zal hier niet verder intellectueel op ingaan, want dan zou je helemaal opgewonden raken. Daarom is het yogische systeem een ervaringsgerichte verkenning zonder te proberen er intellectueel op in te gaan.


Asanas - Onderzoeken hoe lichaam en geest werken

Wanneer je je asana's doet, verken je de aard van je lichaam en je geest. Als je je vingers op een bepaalde manier beweegt, zal je geest dienovereenkomstig functioneren. Alles wat je met je lichaam doet, doet iets met je geest. Je komt niet tot dit inzicht door een boek te lezen. Je krijgt het alleen door onderzoek. Als je je ogen sluit en probeert met geweld iets uit je geest te verwijderen, zul je nooit succes hebben.


Dit is het meest basale en tegelijkertijd het belangrijkste besef waartoe iedereen moet komen. Zonder dit besef maak je van jezelf een complete puinhoop. Als je niet zo scherp bent in je hoofd, komt het wel goed. Maar als je scherp bent, zul je jezelf helemaal snijden, en voordat iemand je kan redden, zul je verminkt zijn. Elke dag komen zulke verminkte mensen naar me toe en zeggen: "Sadhguru, ik ben geïnteresseerd in verlichting." Repareer eerst de wonden, of stop tenminste met het veroorzaken van verdere wonden, want je hebt een zeer scherp mes.


Zelfs om zich te scheren, snijden een heleboel mannen in hun gezicht. Ik heb mensen zien bloeden in het gezicht omdat ze zich dicht willen snijden en het komt dichterbij dan gepland. Inzicht in de grondbeginselen, begrijpen hoe je geest functioneert, komt niet voort uit een intellectuele analyse - het is een verkenning. Wat je moet doen is, je lichaam in een bepaalde houding houden, en zien dat je geest op een bepaalde manier functioneert. Houd je lichaam in een andere houding, en zie dat je geest op een andere manier functioneert.


Als je je asana's doet, verken je de aard van je lichaam en je geest.

Als je in een asana blijft en goed ademt, zal de geest tijdens dit proces in verschillende toestanden komen. Deze verkenning is het meest fundamentele aspect van yoga. Hatha Yoga is niet het hoogtepunt - het is voorbereidend. Als je probeert naar de top te gaan zonder die voorbereidende stap, zul je waarschijnlijk neerstorten. Ten minste 80% van de mensheid zal in zijn leven geen enkele vorm van meditatie kunnen beoefenen, tenzij hij een of andere fysieke voorbereiding doet. De manier waarop ze zitten, de manier waarop ze hun lichaam bewegen, maakt duidelijk dat ze niet kunnen mediteren, hoe hard ze ook proberen. Enige fysieke voorbereiding is nodig, want lichaam en geest zijn geen twee aparte dingen - of zijn je hersenen buiten je lichaam?


Wat er met je pink gebeurt, gebeurt met je hersenen. Wat er met de hersenen gebeurt, gebeurt met de pink. Het werkt beide kanten op. De hersenen zijn geen aparte entiteit op zichzelf. Artsen hebben geleerd over het lichaam door het ontleden van dode lichamen - als je een dood lichaam opent en verschillende organen eruit snijdt en ze op verschillende plaatsen bewaart, is het allemaal apart. Maar zo is je lichaam niet - het is allemaal één. Alleen voor een discriminerende scalpel is het apart, maar voor een levend mens is het allemaal één. Daarom is het yogasysteem zo ontworpen.


Probeer bij wijze van experiment je te verzetten tegen de dingen die je wilt. Je zult zien dat ze zich sterk in je zullen manifesteren. Als je wilt dat iets gebeurt, probeer het dan niet te laten gebeuren. Het zal zeker gebeuren. Dat komt omdat je in een toestand verkeert waarin, wanneer je je geest in de eerste versnelling wilt zetten, hij in de achteruit gaat. Dit is niet de beste manier om dingen te doen, maar je zou dit kunnen proberen om te begrijpen dat dit is hoe het nu is - als je je ergens tegen verzet, zal alleen dat gebeuren.


Je sadhana doen - Het werkt!

Sta vanaf morgen om vijf uur 's ochtends op, neem een koude douche, en begin je sadhana om half zes, elke dag. Na enige tijd zullen zoveel dingen die een probleem waren in je geest verdwenen zijn. Doe gewoon een uur hatha yoga per dag - het werkt. Maar als je wilt begrijpen hoe het werkt, wat het mechanisme en het proces zijn, kost het veel moeite en tijd. Om het te laten werken is niet veel nodig. Maar als je de hele complexiteit wilt weten van hoe het werkt, waarom het gebeurt zoals het gebeurt, waarom een bepaalde asana een bepaald effect heeft, dan kost dat levenslange studie.


Zij die er hun voordeel mee willen doen, moeten het gewoon leren gebruiken. Voor hen die de basis en de wetenschap achter de technologie willen kennen, is het levenswerk. Het kostte mij drie levens om te begrijpen hoe het werkt. Ik neem aan dat je slimmer bent dan ik, want je bent naar me toe gekomen, en na alles wat ik doe - geen zoetigheid, geen belofte van de hemel, geen wonderen, zelfs geen aangenaam woord, geen omhelzing - ben je nog steeds hier. Dus, aangenomen dat je slim bent, is het een leven lang werk.


Isha Hatha Yoga programma's zijn een uitgebreide verkenning van klassieke hatha yoga, die verschillende dimensies van deze oude wetenschap doen herleven die vandaag de dag grotendeels afwezig zijn in de wereld. Deze programma's bieden een ongeëvenaarde kans om Upa-yoga, Angamardana, Surya Kriya, Surya Shakti, Yogasanas en Bhuta Shuddhi te verkennen, naast andere krachtige yogapraktijken.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page