top of page

Hoe af te komen van slechte gewoonten

Op deze Spot biedt Sadhguru een manier om permanent te breken de eindeloze cyclus van slechte gewoonten en vergeefse bedoelingen om eruit te komen van deze gewoonten. Hij zegt: "Wanneer je dingen gewoontegetrouw doet, lijkt het makkelijker, maar er is geen bewustzijn, geen groei."


Vooral aan het begin van een nieuw jaar rijst vaak de vraag hoe je van slechte gewoonten afkomt. Er bestaat niet zoiets als goede en slechte gewoonten - alle gewoonten zijn slecht. Gewoonte betekent dingen onbewust, automatisch doen. Er zijn bijvoorbeeld twee manieren om je tanden te poetsen. Je kunt het bewust doen, wat betekent dat je de duur en intensiteit aanpast aan de eisen van het moment. Zo zou het moeten gaan. Of je doet het volgens een vast schema, dat je gedurende drie minuten je tanden moet slijten. Als je bewust zou zijn, zou je eten en slapen zoals nodig voor het lichaam op die dag. In feite zou je alles doen wat nodig is. Maar nu volgen veel van je dagelijkse activiteiten een gewoonte of voorschrift - wanneer je wakker moet worden, wanneer je naar bed moet, wat je moet eten, wat je niet moet eten. Als alles op voorschrift is, is het slavernij - of het nu van je dokter komt of van een slavenmeester. Als je niet weet wat je op een bepaald moment echt nodig hebt, komt dat door gebrek aan bewustzijn.


Er bestaat niet zoiets als goede en slechte gewoonten - alle gewoonten zijn slecht.

Gewoonten indelen in goede en slechte is hetzelfde als zeggen dat er goed onbewustzijn en slecht onbewustzijn is. Als je iets als een goede gewoonte beschouwt, is dat hetzelfde als zeggen dat je op een aardige manier bewusteloos bent, wat in zekere zin betekent dat je op een aardige manier dood bent. Het fundamentele verschil tussen levend en dood zijn is bewust zijn versus absoluut onbewust zijn. Gedeeltelijk onbewust zijn is gedeeltelijk dood zijn. Zet geen enkele gewoonte op. Het fundamentele idee om je terug te trekken in retraites of naar een spirituele ruimte te komen is een ondersteunende sfeer te vinden waarin je alles bewust kunt doen. Je hebt op de een of andere manier gewoonten ingesteld om je dagelijks leven te beheren. Wanneer je naar een spirituele ruimte komt, word je geacht aandacht te besteden aan de eisen van je lichaam, je geest, je emoties en je energieën. Je moet bewust aandacht besteden aan wat dit leven van nature verlangt. Als je onbewust bent, is dat een misdaad tegen jezelf. Als je iets doet waarvan je denkt dat het spiritueel is vanwege mij, is dat een misdaad tegen mij. Dat kun je beter niet doen.


Als je van gewoontes af wilt, denk dan niet dat je van onbewustheid af moet. Het voorvoegsel "un-" suggereert dat iets niet bestaat. Bewustzijn is dat wel. Onbewustheid is de afwezigheid van bewustzijn. Je kunt je niet ontdoen van iets dat niet bestaat. Om een voorbeeld te gebruiken - stel dat de kamer donker is. Proberen de duisternis te verdrijven zou een krankzinnige inspanning zijn. Om van de duisternis af te komen, hoef je hem alleen maar te verlichten. Als je het verlicht, is de duisternis verdwenen. Duisternis is geen bestaan op zich. Het is de afwezigheid van licht. Evenzo is onbewustheid geen bestaan op zich. Het is slechts de afwezigheid van bewustzijn. Als je bewust wordt, hoef je niet te vechten met onbewuste gewoonten. Je moet eraan werken om bewust te worden. Bewust zijn is de essentie van het leven. Je weet alleen dat je leeft omdat je redelijk bewust bent.


Om bewuster te worden, moet je de intensiteit van je energie verhogen. Daar werken we aan. Je fysieke lichaam heeft traagheid verzameld - daarom de hatha yoga in de ochtend. Je geest heeft gewoontepatronen gekregen - daarom de aspecten van de innerlijke techniekles en bepaalde meditatiepraktijken. Je energieën hebben hun eigen patronen gekregen - daarom sadhana. Het idee is de cycli van onbewustheid te doorbreken en bewust te worden. Wanneer je bewust wordt, althans in het begin, lijkt het alsof je je op onbekend terrein bevindt - het lijkt moeilijk. Wanneer je de dingen gewoonlijk doet, lijkt het gemakkelijker, maar er is geen bewustzijn, geen groei.


Om bewuster te worden moet je de intensiteit van je energie verhogen.

Toen ik bijna vijfentwintig jaar geleden voor het eerst een programma ging leiden in de gevangenis van Coimbatore, merkte ik dat deze opzet iets is waar heel veel mensen naar op zoek zijn in hun leven. Dit is een plek waar iemand altijd de deur voor je opent en sluit; ze doen het licht voor je aan en uit; het eten komt precies op tijd. Dit is wat veel mensen willen in hun leven - organisatie, systemen en efficiëntie. Het enige probleem is dat het je wordt opgedrongen - daarom lijden mensen eronder. Als je de gevangenis binnenkomt, hangt er leed in de lucht. In welke gevangenis ik ook een programma heb geleid, niet één keer ben ik daar weggestapt zonder tranen in mijn ogen, omdat de hoeveelheid lijden in de atmosfeer ondraaglijk is. Wat een mens het meest lijdt is niet gebrek aan comfort, rijkdom en andere zaken - het is gebrek aan vrijheid.


Het leven in de gevangenis is veel eenvoudiger dan naar je werk gaan, vastzitten in het verkeer en al die situaties waarmee je dagelijks te maken krijgt. Als gevangene ben je een staatsgast. Als je op zoek bent naar een goed georganiseerd leven zonder verrassingen, dan is dit het. Als elk klein ding dat gebeurt je stress en spanning bezorgt en je uit balans brengt, dan is het gevangenisleven perfect. Alles is in orde, geen verrassingen. Zelfs het menu voor de komende zeven dagen staat aangegeven en wordt strikt gevolgd - er wordt niets meer en niets minder geserveerd. Alles is volgens plan. Wie op zoek is naar een ordelijk, onbewogen leven, die zit het beste in de gevangenis. Maar de mens lijdt enorm als er geen vrijheid is. Gewoonte betekent dat je een kleine gevangenis voor jezelf hebt gecreëerd, waar je uiteindelijk onder zult lijden. Aanvankelijk lijkt het op efficiëntie. Na verloop van tijd is het een gevangenis. Een gevangenis is in veel opzichten een toonbeeld van efficiëntie. Maar efficiëntie is niet waar dit leven naar streeft. Dit leven streeft naar de vrijheid om uit te breiden. Als dit wordt weggenomen, wordt iemands gezicht lang en vreugdeloos, ondanks een perfect georganiseerd leven.


Dit doet me denken aan een gesprek met een zeer bekende managementexpert uit de VS, die zijn managementprincipes verkondigde die gebaseerd waren op rigide processen. Alles werd tot in de puntjes geregeld om de efficiëntie te verhogen. Het leek mij een gevangeniscel. Om een ander voorbeeld te geven - er zijn gemanicuurde tuinen, die er perfect uitzien. En er zijn bossen, die eruit zien als chaos. Maar als je de gemanicuurde tuin een maand lang niet beheert, gaat hij kapot. Bossen beheren zichzelf al miljoenen jaren. Uiteraard zijn bossen veel beter georganiseerd en veel efficiënter. Om dit voorbeeld verder te nemen: verlichting betekent dat je van een verzorgde tuin verandert in een bos dat zichzelf in stand houdt zonder steun van buitenaf. Niemand hoeft het water te geven, te bemesten of te snoeien. Alles gebeurt in zichzelf. Het houdt zichzelf in stand omdat er efficiëntie van chaos is.


We noemen iets chaos omdat het niet in ons logisch kader past - dat betekent niet dat het inefficiënt is. Gewoonte betekent dat je een slaaf bent geworden van je eigen logica, en na verloop van tijd wordt het een automatisch, onbewust patroon. Om van gewoonten af te komen, moet je bewust worden. Als je bewuster wordt, zijn er geen gewoonten meer. Je zult doen wat juist is voor jou en de situatie om je heen op dit moment. Intentie brengt geen transformatie - alleen bewustzijn doet dat.


Liefde & Genade

Noot van de redactie: Isha Hatha Yoga programma's zijn een uitgebreide verkenning van klassieke hatha yoga, die verschillende dimensies van deze oude wetenschap doen herleven die vandaag de dag grotendeels afwezig zijn in de wereld. Deze programma's bieden een ongeëvenaarde gelegenheid om Upa-yoga, Angamardana, Surya Kriya, Surya Shakti, Yogasanas en Bhuta Shuddhi te verkennen, naast andere krachtige yogapraktijken.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page