top of page

Is high worden een spiritueel proces?

Kunnen drugs een hulpmiddel zijn op het spirituele pad? Hoe zit het met plantaardige stoffen zoals ayahuasca en marihuana? Zijn die een eerlijk spel voor de spirituele zoeker?


Een Amerikaanse nachtmerrie


Sadhguru : In New York City zegt men dat zeventig procent van de bevolking regelmatig drinkt, en nog eens twintig procent binge drinkt. Hoewel dit de toestand is van de mensen die in New York wonen wil iedereen er naartoe.

Waarom een individu, of een samenleving, of een natie rijkdom zoekt, is omdat het in het eerste stadium een keuze van voeding betekent. In het tweede stadium betekent welvaart een keuze van levensstijl. In een welvarend land als de VS, dat een enorme keuze in voeding en levensstijl heeft gemaakt, gebruikt zeventig procent van de bevolking medicijnen op recept. Nog eens dertig procent koopt ze natuurlijk in de achterafstraatjes. Amerika heeft een gezondheidsrekening van meer dan drie biljoen dollar voor driehonderd miljoen mensen.


Als er zo'n keuze is in voeding en levensstijl, zou gezondheid een natuurlijk gevolg moeten zijn. Als dat niet zo is, moeten we hiernaar kijken. Want het gaat niet alleen om Amerika, iedereen komt er. Amerika is de aspiratie geworden, dus iedereen werkt snel om daar te komen en wordt ziek!


Bijvoorbeeld in India, veertig tot vijftig jaar geleden, toen mensen hun dochters wilden laten trouwen, zeiden ze: "Oh, in dat huis drinken ze alcohol. We zullen onze meisjes niet in die familie uithuwelijken." Maar vandaag de dag, als je geen drank serveert, komt er niemand op je bruiloft! Dit is de verandering die in vijftig jaar over de hele wereld heeft plaatsgevonden.


Een vals gevoel van uitbreiding

In wezen bereiken we een plaats waar we voor gezondheid chemicaliën nodig hebben, voor vrede chemicaliën, voor vreugde chemicaliën en voor extase "Extase!".


Gelooft u dat u uw leven kunt verbeteren door uw vermogens te verlagen?

Waarom gaan mensen over op het gebruik van een of andere chemische stof om een innerlijke ervaring te creëren? Of het nu marihuana, ayahuasca, wijn, whisky, cocaïne, LSD of wat dan ook is, het breekt de weerstand af en geeft je voor enige tijd een vrij gevoel. Laten we zeggen dat iemand meth gebruikt; hij heeft zulke fantastische ervaringen dat hij het niet kan verlaten. Omdat mensen zo verstopt zijn in hun hoofd, is er een chemische stof nodig om ze wat losser te maken. Wat je moet begrijpen is, dat het ten koste gaat van je vermogens. Gelooft u dat u uw leven kunt verhogen door uw vermogens te verlagen?


De chemische stof geeft je misschien een gevoel van expansie in jezelf, maar het is een vals gevoel van expansie. Als je denkt in termen van, "Nou, het gaf me een mogelijkheid dat ik zag dat ik kan uitbreiden," kan het dat doel dienen. Maar als je het eenmaal gaat doen, begin je je vermogens na verloop van tijd te verlagen. Na verloop van tijd blijft alleen de drug over.


Als iets werkt, moet het elke dag werken. Doe elke dag ayahuasca en kijk wat er gebeurt. Op dat moment heeft het misschien je beperkingen en je weerstand doorbroken, en heb je misschien iets gevoeld, heb je misschien toegang gekregen tot iets. Maar gebeurt het dan altijd? Nee. Alleen als je een pil slikt voel je je zo, zodra het er niet meer is, niets. Je wordt een one-trick pony.


Het probleem is niet alleen dat een chemische stof het lichaam beschadigt en je kan doden; het echte probleem is dat het je een vals gevoel van vrijheid geeft - het enige wat het je geeft is dwangmatigheid, verslaving.Als je net een bergtop beklimt en daar blijft staan, kan er voor één moment plotseling iets fantastisch gebeuren, maar het zal niet blijven duren. Of het nu een berg is of een medicijn, het zal niet blijven duren. De vraag is niet hoe groot je ervaring is; de vraag is de transformatie die ze achterlaat. Observeer de mensen die een dergelijk chemisch gebruik hebben ondergaan - zijn zij werkelijk getransformeerd? Verbetert het de waarneming zodanig dat je toegang hebt tot alle aspecten van het leven? Nee. Over het algemeen hebben ze alleen een grote ervaring om tegen iedereen over op te scheppen.


Een ander soort aangenaamheid

Als er geen aangenaamheid in drugs of drank zat, zouden mensen niet die kant op zijn gegaan. Maar het plezier dat eraan verbonden is, is zo groot dat ondanks de waarschuwing op de wikkel dat "Sigaretten roken schadelijk is voor de gezondheid", mensen toch blijven roken, ongeacht de gevolgen.


Als je je bewust wordt van hoe het menselijk systeem functioneert, zul je vanzelf het hoogste niveau van aangenaamheid voor jezelf creëren. De vraag is alleen: heb je deze mogelijkheid onderzocht?

Dit lichaam is de meest geavanceerde en complexe chemische fabriek op aarde. Wanneer iemand je zo'n complexe machine geeft, zou je dan niet produceren wat je wilt? Op dit moment ben je bezig onaangenaamheden te produceren omdat je niet weet hoe je dit menselijk systeem moet beheren. Als je dit goed beheert, zul je zo'n aangenaamheid in jezelf produceren dat je niets anders meer zou willen aanraken. Want gewoon leven is zoiets fantastisch. Helaas hebben we mensen geen andere manier geleerd om aangenaamheid te kennen, dus grijpen ze naar chemicaliën.


Met geweld proberen mensen uit die aangenaamheid te halen heeft niet gewerkt. Je moet ze een aangenaamheid bieden die verder gaat dan dat. Het menselijk bewustzijn overstijgt al deze dingen. Het meest krachtige in het universum is het bewustzijn. Je probeert te geloven dat een blad, een vrucht, een chemische stof of een drankje beter zou kunnen zijn dan dat. Als je hier gewoon zou kunnen zitten en absoluut gelukzalig zou zijn, zou je niet roken, drinken of iets knallen, want er zit meer chemie in het systeem dan je van een van deze dingen kunt krijgen.De toekomstige generaties redden

Want een mens heeft niet alleen plezier nodig; hij heeft een doel nodig.

Met deze beweging van proberen een innerlijke ervaring te creëren met externe hulp - ik denk dat als we de komende vijftien tot dertig jaar niets wezenlijks doen, negentig procent van de mensen aan de chemicaliën zal zitten. Als we allemaal aan de chemicaliën gaan om ervaringen voor onszelf te creëren, dan zal de volgende generatie die we voortbrengen minder zijn dan wij. Dit is een misdaad tegen de mensheid. De volgende generatie moet ons altijd een stap voor zijn.


En als je ziet hoe de menselijke geest in elkaar zit, als dit chemische gebruik uit de hand loopt, moet je helemaal niet verbaasd zijn als over zestig tot vijfenzeventig jaar een enorm percentage van de bevolking zelfmoord begint te plegen. Want een mens heeft niet alleen plezier nodig; hij heeft een doel nodig. Eén ding dat met je gebeurt bij chemisch gebruik is dat je plezier hebt, maar je verliest je doelgerichtheid. Als dit gebeurt, zal het aantal zelfmoorden in de wereld enorm toenemen.


Dat mogen we niet laten gebeuren. Hiervoor is de enige oplossing dat we een bewuste mens creëren. Het verhogen van het menselijk bewustzijn is het belangrijkst.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page