top of page

Yoga houdingen voor beginners

Klaar om wat beginners yoga houdingen te leren? Laten we beginnen.

Voor veel mensen is het leren van yogahoudingen bedoeld om fit en in vorm te raken. Hoewel er onmiskenbaar fysieke voordelen aan yoga verbonden zijn, gaat het ware doel van yoga veel verder dan afvallen, spieren kweken of soepel worden. Yogahoudingen, of asana's, hebben een veel diepere impact op je, zoals Sadhguru hieronder uitlegt:


"Als je jezelf observeert, als je boos bent, zit je op de ene manier. Als je gelukkig bent, zit je op een andere manier. Als je depressief bent, op een andere manier. Voor elk niveau van bewustzijn of mentale en emotionele situatie waar je doorheen gaat, heeft je lichaam de neiging bepaalde houdingen aan te nemen. Het omgekeerde hiervan is de wetenschap van de asana's. Als je je lichaam bewust in verschillende houdingen brengt, kun je je bewustzijn verhogen. De mechanica van het lichaam begrijpen, een bepaalde sfeer creëren, en het lichaam gebruiken om je energie in specifieke richtingen te sturen is waar het bij yogasana's om gaat." - Sadhguru


Yoga biedt enorme mogelijkheden, maar vereist ook discipline en precisie. Onjuiste yoga kan meer kwaad dan voordeel opleveren. Wie op zoek is naar basis yoga asana's, kan beginnen met wat Upa Yoga (letterlijk pre-yoga) wordt genoemd. Dit bestaat uit eenvoudige yogahoudingen voor beginners die je fysieke en mentale voordelen bieden.


Leer Upa Yoga - oefeningen van 5 minuten naar keuze.Deze yogahoudingen voor beginners zijn krachtige hulpmiddelen om gezondheid, vreugde, vrede, liefde, succes en innerlijke verkenning te verbeteren, en helpen je om te gaan met de hectiek van het moderne leven en je volledige potentieel op alle terreinen van het leven te realiseren.


Upa Yoga is een eenvoudige maar krachtige reeks van 10 oefeningen die de gewrichten, de spieren en het energiesysteem activeren en het hele systeem tot rust brengen. Upa Yoga is gebaseerd op een verfijnd begrip van de mechanica van het lichaam en verdrijft de inertie van de lichaamsenergie en brengt rust in het hele systeem.


Binnen het menselijk systeem stroomt de energie langs 72.000 paden, nadi's genaamd. Bij de gewrichten komen de nadi's samen en vormen knooppunten, waardoor de gewrichten opslagplaatsen van energie worden. Upa Yoga activeert deze energie en smeert de gewrichten, waardoor een onmiddellijk gevoel van alertheid en levendigheid ontstaat. Upa Yoga betekent in wezen "sub-yoga" of "pre-yoga". Vanwege de vele onmiddellijke en duidelijke voordelen wordt het woord Upa Yoga in Indiase talen vaak gebruikt om "nut" aan te duiden. Het is een goed uitgangspunt voor wie nieuw is in yoga, en het kan gebruikt worden als voorbereiding op andere yogapraktijken.


Gebaseerd op een verfijnd begrip van de mechanica van het lichaam, zijn de voordelen onder andere:


Verlicht lichamelijke stress en vermoeidheid


Versterkt de gewrichten en spieren


Verjongt het lichaam na perioden van inactiviteit


Gaat de effecten van een jetlag en lange reizen tegen.


Voor degenen die de focus en toewijding hebben om zich aan yoga te wagen, is de beste manier om het te leren het bijwonen van een Isha Hatha Yoga programma bij jou in de buurt. Deze programma's bieden een verscheidenheid aan krachtige en heilzame klassieke yoga praktijken die met toewijding en zorg worden onderwezen door gecertificeerde Isha Hatha Yoga docenten.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven.


Bron: https://isha.sadhguru.org/yoga/yoga-for-beginners/yoga-postures/

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page