top of page

Wat is verlichting?

Misschien wel de meest gestelde vragen in de geest van een zoeker; "Wat is verlichting? Kunnen spirituele praktijken mij verlichten?" Sadhguru, een yogi en mysticus met de ervaring van drie verlichte levens, beantwoordt deze vragen.


Sadhguru: In India worden verlichte wezens aangeduid als Dwija's. Dwija betekent tweemaal geboren. Eens werd je uit de baarmoeder van je moeder geboren; het gebeurde onbewust. Je hebt het niet laten gebeuren - de natuur deed het voor je. Toen je geboren werd, kwam je met een zekere onschuld en gelukzaligheid. Een kind is van zichzelf onschuldig en gelukzalig. Maar omdat deze gelukzaligheid niet bewust tot stand kwam, kan iedereen haar in een mum van tijd bederven. In een mum van tijd zullen ze het wegnemen... Voor sommigen van jullie is het weggenomen tegen de tijd dat je 12 of 13 jaar oud was; voor velen is het al weggenomen toen ze 5 of 6 waren. Kinderen worden tegenwoordig gespannen op de leeftijd van 5 à 6 jaar omdat hun onschuld binnen de kortste keren bedorven wordt, afhankelijk van de hoeveelheid invloed die de mensen om hen heen op hen hebben.
Nu, als je opnieuw geboren moet worden, moet je eerst sterven. Als je niet bereid bent te sterven, komt de vraag om herboren te worden niet aan de orde. Dit betekent niet lichamelijk sterven. Als je dit lichaam verlaat, zal er een andere onzin op je wachten. Maar als je sterft zoals je bent, als je alles vernietigt wat je "mezelf" noemde, dan word je opnieuw geboren. Dit soort geboorte gebeurt 100% bewust. Je wordt opnieuw gelukzalig en onschuldig, maar volledig bewust. Deze gelukzaligheid kan door niemand worden weggenomen. Dus, wat jullie "verlichting" noemen betekent een bewuste zelfvernietiging.


Op dit moment denken de meeste mensen niet aan verlichting. Ze proberen gewoon een beetje beter te leven. Ze willen wat vrediger, vreugdevoller, efficiënter en effectiever leven. Daar kunnen we yoga ook voor gebruiken. Het is een slechte manier om yoga te gebruiken omdat yoga in staat is je naar een andere dimensie van het leven te brengen; maar het is oké. Als mensen niet tevreden zijn met wat ze in hun leven zoeken, zullen ze nooit iets hogers zoeken. Als je over verlichting praat met iemand die nu honger heeft, denkt hij alleen aan eten. Wat mensen nu missen in hun leven moet tot op zekere hoogte worden verzorgd. Anders zullen ze niets hogers zoeken.


Isha Yoga wordt op zo'n manier aangeboden dat alle dimensies aan bod komen, maar niets is dwingend. Wanneer we mensen inwijden in de kriya, wordt het zo onderwezen dat alles beschikbaar is. We willen niemand verlichting ontzeggen alleen omdat hij het niet kent. We willen een voorproefje van een andere dimensie creëren, zodat ze ernaar zullen zoeken. Tegelijkertijd dringt niets zich aan je op; je kunt het gebruiken zoals je wilt. Als iemand een asceet en een "fulltime" yogi zou zijn, zou ik hem op een heel andere manier inwijden, waarbij de weg die hij moet gaan dwangmatig is. Maar over het algemeen zal ik iemand niet op een dwangmatige manier inwijden. Ik initieer ze op zo'n manier dat ze er op verschillende manieren gebruik van kunnen maken en het toch levendig blijft.


Zoeken naar lichamelijk welzijn is één ding. Zoeken naar verlichting is iets anders.


Zoeken naar lichamelijk welzijn is één ding. Zoeken naar verlichting is iets anders. Om je fysieke welzijn te vergroten, moet je verschillende technieken van zelfbehoud leren. Verlichting betekent een bewuste vernietiging van jezelf. Voor de meeste mensen zal het enige tijd en rijping vergen om te begrijpen dat wat je ook van jezelf maakt, uiteindelijk frustrerend en niet genoeg is. Hoe geweldig je jezelf ook maakt, het is nog steeds niet genoeg. Pas als je verdwijnt, wordt alles prachtig.


Dus, als iemand op dit moment alleen maar vredig en gelukkig wil zijn, en het beter wil doen in de activiteiten die hij doet - laat dat dan maar, dat is oké. Dat betekent niet dat verlichting uitgesloten is, maar zo'n verlangen is nog niet gekomen. Toch is het fundamentele verlangen om beter te leven. Je bent nog niet klaar met leven - je wilt goed leven. Wanneer je genoeg geleefd hebt en je weet dat beter leven je nergens brengt, dan wil je het leven verlaten.


"Mystic's Musings" bevat meer van Sadhguru's inzichten over de aard van de menselijke emoties en de kracht van devotie. Lees het gratis sample of koop het ebook.


Sprekend vanuit een innerlijke ervaring gecombineerd met een helder begrip van de fundamentele mechanica van Verlichting, werpt Sadhguru licht op de vraag of een Guru mukti kan garanderen, of er andere verlichte wezens zijn bij Isha, en nog veel meer. Bekijk alle afleveringen alleen op Sadhguru Exclusive.


--> Wil je kennismaken met door Sadhguru ontworpen Isha Hatha Yoga programma's die ik geef in Zutphen, klik hier


--> Of vindt een mede-Isha Hatha Yoga Teacher, hier.


--> Ook kun je ervoor kiezen een online programma genaamd Inner Engineering te doen via de Isha Foundation, klik daarvoor hier.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven.


Bron: https://isha.sadhguru.org/in/en/wisdom/article/what-is-enlightenment-can-spiritual-practices-enlighten-me

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page