top of page

Wat is gemoedsrust en hoe in vrede te zijn?

Sadhguru verklaart de betekenis van "gemoedsrust" en biedt inzicht in hoe in vrede te zijn.

Sadhguru bekijkt waarom gemoedsrust de A van het leven is, niet de Z van het leven, en legt de ware betekenis van vreedzaam zijn uit.


Sadhguru: Wat is vrede? Mensen zeggen dat op een berg zitten en mediteren vrede is. Iemand anders kan alcohol drinken en heel vredig worden, enzovoort. Wanneer je ego bevredigd is, ben je heel vredig. Waar je ook gaat, op die plaats, als mensen bereid zijn je ego te steunen en te stimuleren, op die plaats ben je heel vredig. Alleen op die plaatsen waar je ego klappen krijgt, daar ben je niet vredig, toch?


Als je op een berg moet gaan zitten om vredig te zijn, dan is die vrede niet van jou, maar van de berg. Als je naar beneden komt heb je weer dezelfde problemen. Elke dwaas kan vredig zijn op de berg omdat je er maar drie dagen bent. Als je er drie jaar woont, zul je ook daar problemen hebben. Vakanties zijn over het algemeen erg kort - en dat is maar goed ook. Als je er wat langer blijft, zul je beseffen dat zelfs dat niet werkt. Omdat het heel kort is, voordat je nieuwe problemen kunt creëren zit je weer in je oude problemen. Dus mensen moeten niet klagen over de kortheid van hun vakantie.


Wanneer mensen in de wereld praten over gemoedsrust, gaat het er meestal alleen om hun ego op de een of andere manier op zijn gemak te stellen. In plaats van in een verstoorde toestand te verkeren, willen ze zich op hun gemak voelen. Maar juist het proces van proberen het je ego comfortabel te maken is ook het hele proces van ongemak. Hoe meer iemand probeert vredig te zijn, des te meer verliest hij zijn vrede en raakt hij van het spoor af. Iemand die probeert vredig te zijn, zal nooit werkelijk vredig zijn. Juist het omgekeerde van dit proces zal plaatsvinden.


Vrede is niet iets dat je creëert; vrede is niet iets dat gebeurt. Vrede is iets dat er altijd is

Over het algemeen gaat de vrede die je bereikt alleen over het jezelf comfortabel maken. Als je naar de bergen kijkt, ben je vredig. Plotseling snelt een olifant uit het bos recht op je af - al je vrede verdwijnt. Deze vrede heeft geen grote betekenis. Het is beter om verstoord te zijn, want als je verstoord bent, ga je tenminste op zoek. Als je vredig wordt, word je alleen maar zelfgenoegzaam. Zelfgenoegzaamheid is de grootste vijand. Verstoring is niet je vijand. Je zelfgenoegzaamheid is de grootste vijand en dit soort vrede zal alleen zelfgenoegzaamheid creëren.


Vrede kan ook voortkomen uit prestatie. Als je iets bereikt hebt, voel je je heel tevreden. Je voelt je compleet, een heel wezen. Dit duurt maar even. Dit gevoel van heelheid is niet echt heelheid. Wanneer je wensen zijn vervuld, wanneer je ambities zijn vervuld, of wanneer alles goed voor je is, wanneer de situatie om je heen comfortabel is voor je ego en je lichaam, dat zijn de momenten waarop je je over het algemeen vredig voelt. Maar deze vrede is geen vrede. Vrede betekent niets. Vrede is niet iets dat je creëert; vrede is niet iets dat gebeurt. Vrede is iets dat er altijd is. Wat aan de oppervlakte gebeurt is verstoring.


Gemoedsrust is de "A" van het leven.

Op dit moment denken de meeste mensen dat gemoedsrust het hoogste doel in hun leven is. Zulke mensen zullen alleen in vrede rusten. Zelfs je hond zit vredig als je hem genoeg eten geeft. Misschien is hij niet zaligmakend, maar hij is tenminste vredig. Die toestand wordt door de meeste mensen op deze planeet als het hoogste beschouwd - ook door de zogenaamde spirituele mensen. Zij zeggen dat vrede het hoogste doel is. Vrede is niet het hoogste doel. Als je vandaag van je eten wilt genieten, moet je vreedzaam zijn. Als je wilt genieten van je familie, je werk of je wandeling in het park, moet je vreedzaam zijn. Vrede is de A van het leven, niet de Z van het leven. Het is het meest fundamentele. Als je niets anders hebt, moet je tenminste vredig zijn.


Vreedzaamheid wordt geprojecteerd als het hoogste goed, want als iemand een verstoorde geest heeft, is vrede het hoogste doel in zijn perspectief. Wat je ook ontnomen wordt, dat wordt het hoogste in je leven.

Toen ik enige tijd geleden in Israël was, werd ik meegenomen naar een restaurant waar een diner was geregeld. Er zijn verschillende soorten restaurants. Sommige restaurants staan bekend om hun goede eten. Sommige zijn beroemd om hun ambiance. Maar sommige zijn beroemd om de conversatie die er plaatsvindt. In Tel Aviv was dit het restaurant met de meest intellectuele gesprekken.


Mensen begonnen binnen te komen en één persoon zei "Shalom" tegen me. Ik zei "Namaste" en vroeg: "Wat betekent Shalom?" Hij antwoordde: "Dit is de hoogste manier van groeten. Het betekent vrede." Ik zei: "Waarom is vrede de hoogste groet?" Voor mij is vrede niet de hoogste groet. Misschien als je in het Midden-Oosten geboren bent, is vrede de hoogste groet, omdat je elke dag zoveel om je heen ziet gebeuren. Als er mensen sterven in je buurt, zul je zeker denken dat vrede de hoogste manier van leven is. Maar als alles vredig om je heen is, ben je op zoek naar wat opwinding.


Vrede is zeker niet het hoogste doel, want alleen als je vredig en vreugdevol bent, werken je lichaam en geest op hun best - en dat is de basisparameter voor je succes en efficiëntie in de wereld. Je efficiëntie en je productiviteit hangen niet af van je verlangen om iets te doen, maar van je vermogen. Uw vermogen wordt aangetast wanneer u in een toestand van ongelukkig zijn, frustratie of depressie verkeert. Dus, als je geïnteresseerd bent in productiviteit, is het in de eerste plaats zaak een aangename basis voor jezelf te scheppen, zodat vrede en vreugde geen probleem voor je zijn. Het hangt nergens van af - dit is hoe je bent. Nu zullen je lichaam en geest op hun best werken, en kun je moeiteloos creëren wat je wilt creëren.
3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page