top of page

Last van angst? Leer goed te zitten!

In antwoord op de vraag van een student aan de Bennett University, Greater Noida, stelt Sadhguru een weinig bekende praktijk voor om angst te verlichten. Wil je weten hoe het werkt? Sadhguru legt het mechanisme en de effectiviteit ervan uit op het niveau van het menselijk systeem en de kosmos.


Vragensteller: Sadhguru, ik heb last van angst. Waarom gebeurt het, en hoe kan ik het onder controle houden?


Sadhguru: Geestelijke gezondheid is een gevoelig iets... Als het gaat om lichamelijke gezondheid, tenzij je een soort infectie hebt die van buitenaf komt, komen de rest van de kwalen allemaal van binnenuit. Wat er van binnenuit komt, is dat jouw verantwoordelijkheid? Als je lichaam van binnenuit een kwaal creëert, is het dan jouw verantwoordelijkheid om die te verhelpen?


Is het niet zo dat een aantal mensen die als een aardappel in bed liggen tot het middaguur lijden aan vele kwalen? Zij dachten dat anderen idioten zijn die om 5 uur 's morgens opstaan en gaan rennen, zwemmen, spelen of iets anders doen. Ze dachten dat ze echt van het leven genoten, alleen maar eten en slapen. Maar na verloop van tijd eist dat zijn tol. Dan denken ze dat het iemands geluk is om een goede gezondheid te hebben, terwijl zij een slechte gezondheid hebben. Nee! Gezondheid wordt van binnenuit gecreëerd. Als er een invasie plaatsvindt van buitenaf in de vorm van een infectie, dan is dat een andere zaak.

Het probleem is gewoon dit - je chemie is niet onder controle, om welke reden dan ook.

Als het om geestelijke gezondheid gaat, ligt het veel gevoeliger om dit te zeggen, maar toch - als wat er met je lichaam gebeurt jouw verantwoordelijkheid is, is wat er met je geest gebeurt dan niet jouw verantwoordelijkheid? Er kunnen vele factoren aan ten grondslag liggen. Zelfs een slechte lichamelijke gezondheid kan door vele factoren worden veroorzaakt. Hetzelfde kan gelden voor de geestelijke gezondheid. Maar we moeten verdriet scheiden van psychische aandoeningen. Je kunt niet naar je dokter gaan en je verdriet verhelpen; hij kan ook verdrietig zijn.


Als je medisch ziek bent, kunnen ze je tot op zekere hoogte repareren met medicijnen, wat een voortdurende manipulatie van de chemie is. Maar de meest geavanceerde chemische fabriek staat hier. Stel dat je de chemie in handen had, zou je dan angst of extase veroorzaken? Jouw keuze zou zeker extase zijn, het hoogste niveau van plezier.


Het probleem is gewoon dit - je chemie is uit de hand gelopen, om welke reden dan ook. Er kunnen genetische patronen zijn, er kunnen pathologische redenen zijn, er kunnen prikkels van buitenaf zijn, veel dingen. Maar toch, is het niet uw fundamentele verantwoordelijkheid om de leiding te nemen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid? Op het moment dat je denkt dat het niet de jouwe is, sta je stil - het is volledig uit je handen. Als je inziet dat het jouw verantwoordelijkheid is, is morgenochtend misschien niet alles opgelost, maar je kunt wel beginnen met de stap naar welzijn.


Dit is heel belangrijk - de verantwoordelijkheid van wie je bent, wat je bent, wat je niet bent, moet naar jou verhuizen. Dit is mijn fundamentele missie: van religie naar verantwoordelijkheid. Religie betekent dat je in de hemel verantwoordelijk bent voor alles wat er misgaat in je leven. Het probleem is dat je op een ronde planeet bent en het verdomde ding draait. Nergens in de kosmos staat "Deze kant boven". Als je niet eens weet welke kant boven is, kijk je onvermijdelijk in de verkeerde richting.Hoe komt het dat iets "daarboven" verantwoordelijk is voor wat jij bent? Het wordt tijd dat we die verantwoordelijkheid nemen - dan kunnen we het beste doen wat we kunnen. Zal iedereen op de planeet hetzelfde niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben? Nee, dat zal nooit gebeuren. Maar doen we het beste van onszelf? Dat is het belangrijkste. Wat we kunnen doen, moet gebeuren. Als we niet doen wat we niet kunnen doen, is er geen probleem. Maar als we niet doen wat we kunnen doen, zijn we een ramp.


Er zijn eenvoudige manieren om het systeem in balans te brengen. Er is chemie, er zijn verschillende klierfuncties in het lichaam. Het eenvoudigste is dat je gewoon leert goed te zitten. Zit op zo'n manier dat het lichaam je spierondersteuning niet nodig heeft, dat het zo goed in balans is dat als het zit, het gewoon zit. Doe dit gewoon een paar uur per dag, en je zult zien - je zult je veel beter voelen. Er zijn meer complexe processen die je kunt doen om uit dit probleem te komen. Maar probeer in ieder geval dit veel - geometrisch, houd jezelf zo dat er geen stress in het systeem zit.


Aanvankelijk lijkt het alsof er een inspanning is, maar als je eenmaal zo zit, zie je dat zonder inspanning, zonder een bepaald deel te belasten, het lichaam gewoon blijft zitten. Geometrie is het belangrijkst. Dit geldt voor alles wat fysiek is in het universum - hoe efficiënt iets functioneert hangt af van hoe goed het gestructureerd is, geometrisch gezien. Laten we zeggen een motor, bijvoorbeeld. Als je iets een echt goede motor noemt, betekent dit dat hij geometrisch goed is uitgelijnd; er is geen wrijving. Als je een gebouw goed ontworpen noemt, betekent het dat het geometrisch goed gestructureerd is.


Het is vergelijkbaar met dit lichaam en met de hele kosmos. Op dit moment draaien de planeten rond de zon. Worden ze gehanteerd met staalkabels of zo? Het is gewoon de geometrie. Als het zonnestelsel uit zijn geometrische lijn gaat, is het afgelopen. Alleen vanwege de perfectie van de geometrie werkt het. Hetzelfde geldt voor je lichaam: Op één niveau gaat het hele yogasysteem over het uitlijnen van je fysieke geometrie met de kosmische geometrie, zodat je hier bent zonder enige moeite.Of je het nu stress, angst of wat dan ook noemt - in wezen is er wrijving in het systeem. Het is dus belangrijk dat het systeem eerst geometrisch goed uitgelijnd is, en vervolgens goed gesmeerd wordt. Er zijn manieren om dit te doen. Waar geometrische perfectie is, is er geen inspanning; er is geen wrijving. Dat is wat je in je systeem moet brengen. Laat deze kleine dingen je leven niet overnemen. Eén kleine bezorgdheid die je de hele tijd dwarszit, kan het proces van je leven beperken en vernietigen. Dit moet zo vroeg mogelijk worden opgelost.


Noot van de redactie: Yogasana's zijn een manier om het innerlijke systeem uit te lijnen en aan te passen aan de hemelse geometrie, waardoor je in sync komt met het bestaan en op natuurlijke wijze een chemie van gezondheid, vreugde en vooral evenwicht bereikt.


Een versie van dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Forest Flower, mei 2019.


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page