top of page

Waarom is Yoga goed voor de geestelijke gezondheid?

Kan Yoga je geestelijke gezondheid ten goede komen? Sadhguru beantwoordt een vraag over de toenemende incidentie van geestesziekten in de wereld, en legt uit dat dit gebeurt omdat we alle steun wegnemen die er was voor mensen om psychisch gezond te blijven.


Vragensteller: Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst lijken in veel delen van de wereld, waaronder India, welig te tieren. Wat is uw mening hierover?


Sadhguru: Geestelijk ziek zijn is geen grap. Het is zeer pijnlijk. Als je fysieke kwalen hebt, krijg je ieders mededogen, maar als je een mentale kwaal hebt, word je helaas uitgelachen. Dat komt omdat het heel moeilijk is uit te maken wanneer iemand ziek is en wanneer iemand dom doet. Dit is het grootste probleem voor wie iemand in de familie heeft die geestelijk gestoord is. Je weet niet wanneer ze het verzinnen en wanneer ze echt lijden. Je weet niet wanneer je medelevend moet zijn en wanneer je hard moet zijn.


Menselijk gezond verstand is erg kwetsbaar. De lijn tussen geestelijke gezondheid en waanzin is zo dun. Als je er elke dag overheen gaat, ga je er op een dag overheen. Als je boos wordt, wat is dan de uitdrukking die men gebruikt? "Ik ben boos op je," of, "Ik ben boos op dit moment." Misschien geniet je van dat beetje waanzin - je hebt de grens overschreden, en het voelde als een soort vrijheid en macht. Maar op een dag, wanneer je niet meer terug kunt, begint het lijden. Het is niet zoals fysieke pijn - het is immens lijden. Ik heb mensen omringd die geestelijk ziek waren en geprobeerd hen te helpen. Niemand zou het moeten hebben. Maar helaas wordt het een epidemie in de wereld.


Waarom geestesziekte toeneemt

Het gebeurt op grote schaal in westerse samenlevingen. India zal niet ver achterblijven. Stedelijke samenlevingen in India zullen zich vooral in deze richting bewegen, omdat stedelijk India in veel opzichten meer Westers dan Westers is. Er zijn hier meer mensen in spijkerbroeken dan in Amerika!


Geestesziekten nemen toe als nooit tevoren omdat we alle steunen die mensen hebben uittrekken, maar we vervangen die steunen door niets. Als mensen zo bewust en bekwaam worden in zichzelf, zou alles goed komen, zelfs als je alle steunen eruit trekt. Maar zonder die bekwaamheid, als je alleen maar aan de steunen trekt, zullen de mensen barsten.


Familie was een stel mensen die als een net waren voor het circus dat je deed. Hoe je ook viel, er was iemand om je even vast te houden.

Lange tijd rekenden we op een paar dingen voor onze mentale en emotionele stabiliteit. Maar nu worden al deze dingen weggenomen. Een van deze dingen is familie. Familie geeft ons een zekere steun - wat er ook gebeurde, er was altijd iemand voor je. Iedereen is bij je als je de juiste dingen doet. Als je de verkeerde dingen doet, nemen ze afstand. Familie was een stel mensen die als een net waren voor het circus dat je deed. Hoe je ook viel, er was iemand om je even vast te houden. Maar dat net is tegenwoordig voor veel mensen weg. Als je nu valt, val je. Daarom barsten de mensen.


In de Indiase cultuur was er een tijd dat dertig procent van de bevolking monnik was. Bewust kozen zij ervoor om te leven zonder familie, om te leven zonder steun, om te leven zonder huis - dakloosheid niet uit ontbering, maar uit keuze. Geen van hen had ooit een depressie omdat ze de noodzaak van het net overstijgen.


Als je je trapezestok act goed hebt geleerd, kun je het ook zonder net doen. Maar als je er niet goed in bent, kun je beter een net hebben, anders barst je hoofd. Dat is alles wat er gebeurt. We nemen het traditionele steunsysteem dat we hadden weg.


Een ander aspect is religie. Religie hanteerde moeiteloos het menselijk psychologisch evenwicht. "God is met je, maak je geen zorgen." Dit stelde een heleboel mensen gerust. Onderschat de waarde daarvan niet. Tegenwoordig proberen mensen naar psychiaters te gaan. India heeft niet genoeg psychiaters voor 1,3 miljard mensen. Geen enkel land heeft dat. En bovenal zijn ze erg inefficiënt omdat ze maar één cliënt tegelijk kunnen aannemen, en ze hebben veel meubilair nodig! Met alle respect, we moeten dit aspect van religie erkennen. Het is zeer goedkope massapsychiatrie.


Vragensteller: Het is zeker een crisis die ons teistert, en sommigen zoeken hulp. Soms is de diagnose chemische onevenwichtigheid en wordt er medicatie gegeven. U hebt gesproken over het vinden van die aangenaamheid van binnenuit. Hoe kan dat helpen in zulke situaties?


Een orkest van chemie

Sadhguru: Menselijke aangenaamheid kan op veel verschillende manieren bekeken worden. Een eenvoudige manier om ernaar te kijken is dat elke menselijke ervaring een chemische basis heeft. Wat je vrede, vreugde, liefde, onrust, rust, kwelling, extase noemt - alles heeft een chemische basis. Zelfs gezondheid en slechte gezondheid hebben een chemische basis. De taak van een arts is om een orkest van chemie te beheren.


Tegenwoordig gaat de hele farmacologie alleen over het proberen te beheersen van je gezondheid met behulp van chemicaliën.


Zelfs geestesziekten worden grotendeels beheerst door chemische input van buitenaf. Maar alle chemicaliën die je op deze planeet kunt bedenken zijn op de een of andere manier al aanwezig in dit lichaam.


Yoga voor geestelijke gezondheid

In wezen betekent gezondheid een niveau van aangenaamheid. Als je lichaam aangenaam wordt, noemen we dat gezondheid. Als het zeer aangenaam wordt, noemen we dit plezier. Als je geest aangenaam wordt, noemen we dit vrede. Als hij zeer aangenaam wordt, noemen we dat vreugde. Als je emoties aangenaam worden, noemen we dit liefde. Als ze zeer aangenaam worden, noemen we het mededogen. Als je energieën aangenaam worden, noemen we dit gelukzaligheid. Als ze zeer aangenaam worden, noemen we het extase. Als je omgeving aangenaam wordt, noemen we dit succes.


Yoga geeft je toegang tot de bron van de schepping die in je klopt. Er is een intelligentie in je die een rijstkorrel of een banaan of een stuk brood in een mens kan veranderen...

We proberen aangenaamheid te beheersen door er chemicaliën in te stoppen. Men zegt dat in de Verenigde Staten zeventig procent van de bevolking een of ander medicijn op recept gebruikt. In het meest welvarende land, waar er een enorme keuze is aan voeding en levensstijlen, gebruikt zeventig procent medicijnen op recept. Je probeert je geestelijke gezondheid te beheersen door chemicaliën van buitenaf in te zetten.


Het menselijk lichaam is een zeer complexe chemische fabriek. Het van buitenaf beheren is erg moeilijk. Je zou het van binnenuit kunnen beheren, maar dan moet je toegang hebben tot je binnenste! Yoga geeft je toegang tot de bron van de schepping die in je klopt. Er is een intelligentie in je die een rijstkorrel of een banaan of een stuk brood kan veranderen in een mens. Met een stuk brood maak je het meest complexe mechanisme op de planeet! Als zelfs maar een druppel van deze intelligentie je dagelijkse leven binnenkomt, zul je magisch leven, niet ellendig.


Waar mensen onder lijden is slechts hun psychologisch drama. Het is jouw drama, maar een zeer slecht geregisseerd drama. Als jij eronder lijdt, lijdt iedereen om je heen er ook onder. Als jouw drama slecht geregisseerd is, kan alleen jij er een plezierig drama van maken. Wat er in je geest gebeurt, is gewoon jouw drama. Je moet gewoon een betere regisseur worden, zodat jouw drama op jouw manier gebeurt. Het drama van de wereld gebeurt misschien niet op jouw manier omdat het groter is dan jij, maar wat er in jouw hoofd gebeurt, moet tenminste op jouw manier gebeuren. Het is tijd om daar de leiding over te nemen.


Zoals je de buitenkant kunt vormgeven, kun je ook je innerlijk vormgeven. Zoals er een wetenschap en technologie bestaat voor het scheppen van uiterlijk comfort en gemak, bestaat er een hele wetenschap en technologie voor het scheppen van innerlijk welzijn. Er is een manier om je innerlijk te bewerken. Er zijn goede wetenschappelijke stappen om de fundamentele chemie van wie je bent te veranderen en een chemie van gelukzaligheid te creëren. Als je eenmaal een chemie van gelukzaligheid hebt gecreëerd, ben je van nature gelukzalig, niet vanwege iets anders.


Dit wordt aangeboden door Isha Foundation met Inner Engineering.


Inner Engineering Online kan u helpen uit depressie en angst te komen

Onderzoekers van de Universiteit van Indiana, Beth Israel Deaconess Medical Center, Rutgers en Florida Universiteiten hebben een uitgebreide studie gedaan, waaruit bleek dat met slechts 90 dagen van Inner Engineering praktijk, de Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) niveaus te verhogen met 300%. Het is een vaststaand feit dat als BDNF op een verlaagd niveau is, het leidt tot angst, depressie, Alzheimer, emotionele uitputting en burn-outs. Dus met Inner Engineering, zijn mensen in staat om uit hun depressieve modi en angst situaties te komen.


Het Inner Engineering proces zelf omvat het lichaam, de geest, de emotie en de energie. Wat we met het lichaam en de energie moeten doen, zullen we direct moeten doen, want dat is een overdracht, geen onderricht. Maar wat we doen met geest en emotie is een soort onderricht. Je kunt dat online ervaren.


..met slechts 90 dagen van Inner Engineering beoefening, de Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) niveaus stijgen met 300%.

Voor de meeste mensen, als de manier waarop ze denken en voelen verandert, zul je zien dat er een enorme verandering is in hun leven. Als je kunt denken aan wat je wilt, en niet dwangmatig aan iets anders, zou je vanzelf gelukzalig worden. Als je nu je emoties heel aangenaam kunt houden, zou je huis zo aangenaam zijn. Alle psychologische en emotionele voordelen die zich natuurlijk vertalen in sociaal gedrag zijn aanwezig in Inner Engineering Online. De energetische dimensie en het fysieke aspect moeten worden gedaan als een directe overdracht. Dat wordt niet online onderwezen omdat daar veel implicaties aan verbonden zijn. Je moet de Shambhavi Mahamudra apart leren. Maar Inner Engineering Online zal de manier waarop je denkt en voelt transformeren.


De meeste mensen denken dat dit zelf de ultieme transformatie is. Als iemand anders kan denken en voelen en hij wordt een aangenaam mens, beginnen de mensen gewoonlijk te zeggen: "Hij is een spiritueel persoon, hij is zo geweldig." Nee, hij is gewoon een gewoon mens, anderen evolueren nog steeds! Als een mens bewust is, denkt wat hij wil in plaats van dwangmatig te denken, en zijn emotie vasthoudt zoals hij wil, dan is dat gewoon een mens. Dit is niet dat hij iets bereikt heeft. Hij is gewoon een mens. Voor degenen die niet eens kunnen denken en voelen zoals ze willen, is er een evolutionaire kwestie. Dit evolutionaire probleem kan behandeld worden met het Inner Engineering Online programma.Surya Kriya is een uitstekende voorbereiding op Inner Engineering en ook een complete oefening van zichzelf.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page