top of page

De chemie van vrede

Sadhguru bekijkt hoe vreedzaam zijn in wezen gaat over het creëren van de juiste chemie in het lichaam, en legt uit hoe yoga een wetenschappelijk proces is om dit te bereiken.

Vraag: Wij hebben vaak te maken met chaotische situaties. Hoe blijven we vreedzaam in zulke situaties?


Sadhguru: We hebben allemaal vrede in ons leven nodig; het is onze wens. Je wenst in vrede te zijn, maar de geest is geagiteerd, dus heb je mentaal geen vrede. Stel dat je je vrede verliest, dan krijg je natuurlijk eerst ruzie met je man of vrouw. Naarmate het vordert, ga je schreeuwen tegen je buurman. Als het verder gaat, schreeuw je tegen je baas. De dag dat je tegen je baas schreeuwt, weet iedereen dat je medische hulp nodig hebt. Schreeuwen tegen je man, vrouw of buurman kan als normaal worden ervaren omdat iedereen dat doet. Schreeuwen tegen je baas gaat te ver.

Abonneer u op


Nu zit je in een situatie waarin je naar een dokter moet. Hij geeft je een pil. Zodra de pil in je systeem komt, word je rustig - tenminste voor een paar uur. Wanneer een of andere chemische stof in het systeem wordt gebracht, op het niveau van het lichaam en de geest, verdwijnt de onrust en komt er een beetje vrede. Vrede is dus een soort chemie in het lichaam. Evenzo heeft elke emotie een soort chemie. Wat het gevoel ook is, het heeft een overeenkomstig chemisch systeem in het lichaam dat zich daaraan aanpast. Als we vredig zijn, is er een vredige chemie in ons. Of, als we die chemie in ons kunnen creëren, is er automatisch vrede in ons. In yoga benaderen we het op beide manieren.


Met de juiste oefeningen kunnen we onze interne chemie veranderen en op een bepaald niveau brengen, zodat we, ongeacht de situatie, altijd in vrede zullen zijn. Op dit moment is je vrede een slaaf van de externe situatie. Als de situatie gunstig voor je is, blijf je in vrede. Als de situatie niet gunstig voor je is, is er een probleem. Pas als je vrede niet slaaf is van de externe situatie, en je innerlijke zelf hetzelfde blijft, ongeacht de externe situatie, dan kunnen we het yoga noemen. Met andere woorden, je kunt zeggen dat yoga de wetenschap is van het creëren van de juiste chemie.


Als je de juiste chemie hebt, is vrede en vreugde de enige manier - het kan niet anders. Vreedzaam en vreugdevol zijn is niet het einde van het leven, het is het begin van het leven. Als je niet eens vredig bent, als je verstrikt bent in je mentale onzin, ben je nog niet begonnen met leven. Vreedzaam of vreugdevol zijn is de meest fundamentele vereiste. Zelfs als je van je ontbijt of diner wilt genieten, moet je vredig zijn. Als je onrustig bent, kun je dan van je diner genieten? Nee. Vreedzaam zijn is het allereerste begin. Maar vandaag de dag propageren mensen dat de hoogste dimensie van iemands leven het hebben van gemoedsrust is.


Helaas, omdat grote delen van de wereld dit begin niet hebben gemaakt, zijn er mensen die dit propageren alsof het het ultieme in het leven is. Het is zo jammer dat de zogenaamde spirituele mensen mensen gaan vertellen dat vrede het ultieme is. Vreedzaam zijn is het meest fundamentele. Dit is geen verlichting of God. Dit is de "A" van het leven, niet de "Z" van het leven. Het is het allereerste begin.


Noot van de redactie: 5 minuten per dag is alles wat je nodig hebt om van vrede de "A" en niet de "Z" van je leven te maken. Lees meer op "Yoga voor Vrede".


0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page