top of page

Wat betekent het om een Yogi te zijn?

Wat betekent het werkelijk om een Yogi te zijn? Moet men in kleermakerszit en scheel kijken in een afgelegen grot in de Himalaya? Sadhguru onthult de waarheid.

Sadhguru kijkt naar wat het betekent om een yogi te zijn, en spreekt over hatha Yoga en de mogelijkheid om het leven voorbij het fysieke te ervaren.


Sadhguru: Hatha Yoga is een geweldige mogelijkheid als het in de juiste zin wordt beoefend en doorgegeven. Op dit moment wordt hatha Yoga alom gezien als een oefenvorm. Deze perceptie veranderen is een zware taak. Hatha Yoga gaat niet over afvallen, je rug herstellen of gezond worden. Dat zijn gevolgen, niet het doel. Oefening is een zeer recent idee. In vroegere generaties trainden alleen worstelaars en krijgers. De rest van de mensen werkte gewoon. Er was veel lichamelijke activiteit, dus natuurlijk waren de mensen goed getraind.


Als het je doel is een yogi te worden, kan dat in vijf-en-een-halve seconde gebeuren, of niet in vijf-en-een-halve levens, omdat het niet van fysieke aard is.


Het idee uit de hoofden van de mensen krijgen dat Yoga een oude vorm van lichaamsbeweging is, is een grote taak op zich. Maar als we dit niet doen, zal echte Yoga niet plaatsvinden. Wanneer je bijvoorbeeld de Surya Namaskar doet, concentreer je dan niet op je spieren, maar op het synchroon worden met de bron van alle energie in dit zonnestelsel. Hoe lang duurt het om daar te komen? Hoe lang duurt het om een yogi te worden? Het kan een moment zijn, een millennium, of nooit. Je kunt net zo goed vragen hoe lang het duurt om verliefd te worden op iemand, of hoe lang het duurt om een toegewijde te worden. Je kunt alleen een tijd vaststellen voor fysieke aspecten, niet voor de subtielere aspecten van het leven.


Als het je doel is om yogaleraar te worden, zijn vijf en een halve maand goed genoeg. Als het je doel is een yogi te worden, kan het gebeuren in vijfeneenhalve seconde, of het kan niet gebeuren in vijfeneenhalf leven, omdat het niet van fysieke aard is. Het hangt af van hoe een individueel wezen het laat gebeuren.


Een yogi zijn

Het is mijn wens dat tenminste een element van yogi zijn in het leven van mensen komt. Anders gaat er iets heel fundamenteels verloren. Je lichaam buigen en draaien heeft zijn voordelen voor je fysieke gezondheid, maar er is veel meer nodig om een yogi te zijn. Een gevoel van iets meer zijn dan het fysieke lichaam is het belangrijkste. Ook al ben je niet 24 uur van de dag zo, op zijn minst een paar momenten per dag zou je een yogi moeten zijn. Als je dat levendig houdt, zullen dingen die je niet begrijpt, dingen die je nooit hebt meegemaakt, je overkomen. Dat betekent dat je een andere dimensie laat functioneren.

Als je niet op een of andere manier een yogi wordt, zal het leven je van alles aandoen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor zich voor het leven te verstoppen. Wanneer iemand niet met meer dan drie mensen in zijn leven kan praten, wanneer hij niet met een open hart over straat kan lopen en alles wat hij ziet en niet ziet liefheeft, dan verstopt hij zich duidelijk voor het leven - hij wil veilig zijn. Een doodskist is een heel veilige plaats.


Als je je er werkelijk van bewust bent dat de tijd wegtikt, zul je er van nature naar verlangen een yogi te worden.


Een yogi zijn betekent leven zonder de doodskisten die mensen om zich heen bouwen. Yoga betekent eenheid. Het betekent dat je de grenzen van het fysieke hebt doorbroken en het vermogen hebt om alles in het universum aan te raken en te ervaren. Tenzij een mens deze kwaliteit verwerft, probeert hij zich op de een of andere manier voor het leven te verbergen.


Je kunt gemakkelijk gered worden van het leven, maar je kunt niet gered worden van de dood - dat kan niemand. Met Yoga leef je misschien wat langer, maar er is geen verzekering tegen de dood. Je weet heel goed dat dit leven een beperkte tijd is. Wil je je verbergen voor het leven of wil je je beschikbaar stellen voor elk aspect ervan? Als ik zeg "elk aspect", denken mensen misschien aan roken, drinken, seksualiteit en dat soort dingen. Dat zijn slechts verschillende aspecten van dwangmatigheid. Er is veel meer in het leven. Als je je er werkelijk van bewust bent dat de tijd wegtikt, zul je er vanzelf naar verlangen een yogi te worden.


Leven buiten het lichaam

Fysiek rondreizen en het hele universum aanraken is uitgesloten. De enige manier om alles aan te raken en het leven in al zijn dimensies te kennen, is de beperkingen van het fysieke te overstijgen. Het proces van Hatha Yoga is ontworpen om je tenminste enkele momenten toe te staan de grenzen van het fysieke te doorbreken en zijn dwangmatige, cyclische aard te overstijgen.


Je moet die ene gedachte uit je hoofd zetten - "En ik dan?" Maak je daar geen zorgen over.


Op dit moment zou ik zeggen dat 99% van de gedachten van de meeste mensen zinloos zijn, omdat ze allemaal draaien om de dwangmatigheid van het lichaam. Het draait allemaal om jezelf redden, jezelf beschermen en jezelf comfortabel houden. Als je geen lichaam had, zou je niet kijken naar zorgen, maar naar mogelijkheden. De enige vraag zou zijn: "Wat is de ultieme mogelijkheid voor een mens?"


Je moet die ene gedachte uit je hoofd zetten - "En ik dan?" Maak je daar geen zorgen over. En jij dan? Je zult sterven! Dat is het ultieme geheim van het leven. Als je deze bezorgdheid over jezelf laat varen, zal je lichaam slechts een opstapje zijn in je leven. Helaas maken mensen van dit fysiologische mechanisme een barrière, geen mogelijkheid, simpelweg omdat ze ermee geïdentificeerd zijn. Als je deze ene gedachte wegneemt, word je een geweldige mogelijkheid.


Noot van de redactie: Uittreksel uit een lezing van Sadhguru op de Isha Hatha Yoga School. Voor data en details van Hatha Yoga programma's, bezoek www.ishahathayoga.com.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page