top of page

Is zelfmoord gerechtvaardigd?I


Elke dag staan er in de kranten berichten over mensen die de extreme stap nemen om zichzelf te doden of een poging daartoe te doen. De situaties variëren van financiële ondergang tot emotionele verwoesting. Sadhguru beantwoordt de vraag: Is zelfmoord gerechtvaardigd?


Sadhguru: Soms kan het leven mensen in zulke extreme situaties plaatsen dat ze op dat moment het gevoel hebben dat de dood absoluut beter is dan de levenssituatie waarmee ze geconfronteerd worden. Maar als je dit goedkeurt, dan zullen ze voor elk klein beetje moeilijkheden waarmee iemand wordt geconfronteerd, denken dat het de moeilijkste situatie is en zullen ze willen gaan. Je kunt het dus niet goedkeuren, want op het moment dat je die goedkeuring in de sociale structuur en de sociale psyche brengt, zullen te veel mensen zelfmoord gaan plegen. Telkens als er een kleine moeilijkheid is, zullen ze zichzelf doden.


Jij hebt het leven niet geschapen, dus heb je er ook geen zaken mee - of het nu van jou is of van iemand anders. Tenzij je in staat bent het te scheppen, moet je het niet vernietigen: zo simpel is het. Levensomstandigheden zijn er, sommige zijn oké, sommige zijn niet oké, sommige zijn verschrikkelijk, maar toch geeft het je niet het recht om leven te nemen omdat je niet in staat bent er een te scheppen.


Jij hebt het leven niet gecreëerd, dus heb je ook geen recht om het te nemen - of het nu van jou is of van iemand anders.


Ieders leven is kostbaar voor hem; dat is van nature zo. Als iemand verder is gegaan en heeft geprobeerd zijn leven te nemen, als hij nog leeft, zou ik daar absoluut "nee" tegen zeggen. Maar als het al gebeurd is, respecteer dan hun beslissing en laat het daarbij. Als iemand de extreme stap heeft genomen om zichzelf van het leven te beroven, maakt het niet uit hoe dwaas het er voor jou en mij uitziet, maar respecteer zijn beslissing, want als het zo is, is het zo. Maar als ze nog leven, moet je 100% nee zeggen, want daar heb je niets mee te maken.


In termen van karmische structuur, in termen van de spirituele evolutie van een wezen, is het 100% nee. Geen twijfel mogelijk. Je moet elke situatie zien als een mogelijkheid om naar vrijheid toe te werken in plaats van verstrikt te raken. Als je elke situatie als een opstapje gebruikt, is er geen sprake van zelfmoord. Als een spiritueel proces actief wordt in samenlevingen, kan zelfmoord bijna verdwijnen, behalve bij geestelijk gestoorde mensen. Zij zouden iets kunnen doen omdat zij niet in de hand hebben wat zij doen. Maar als er een spiritueel proces gaande is in iemands leven, zouden er veel minder mensen bewust besluiten zich van het leven te beroven; dit kan zelfs helemaal verdwijnen.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page