top of page

Is ADD/ADHD een moderne epidemie of een geval van overdiagnose?

Hier zijn Sadhguru's standpunten over de zaak.


Het aantal kinderen met de diagnose Attention Deficit Disorder (ADD) of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is de laatste tien jaar gestaag toegenomen, en zelfs volwassenen lijken er last van te hebben. Is ADD/ADHD een moderne epidemie of een geval van overdiagnose? Hier zijn Sadhguru's standpunten over de zaak.


Vraag: Namaskaram, Sadhguru. Kunt u enig licht werpen op hoe ik van aandachtstekort af kan komen?


Sadhguru: Als het gaat om het fysieke lichaam en de geest, hebben geen twee mensen dezelfde capaciteiten. Wat een mens fysiek of mentaal kan, kan een ander mens misschien niet. Daar hoef je geen titel voor te bedenken, zoals aandachtstekortstoornis, ADD of wat dan ook. Waar je naar moet kijken is, hoe maximaliseer je wie je bent? Je hebt een aandachtstekort. Ik had een ander soort probleem als kind: Ik had teveel aandacht. Als ik aandacht had voor één ding, kon ik mijn aandacht niet verleggen naar iets anders. Dan keek ik urenlang naar dat ene ding. Mensen vonden dat ook een probleem, dat ik altijd maar naar één ding keek.


Geen standaard voor aandacht


Ik herinner me deze situatie nog zo goed. Mijn vader blonk uit op academisch gebied, maar "helaas" bracht hij een zoon voort zoals ik, die zich niets aantrok van academische zaken. Hij was een zeer strenge tuchtmeester, en elke avond van 19.00 tot 21.00 uur moesten wij vier broers en zussen studeren.


Ik pakte een of ander leerboek - het maakte me niet uit wat het was. Ik sloeg het ergens open - het maakte me niet uit welke bladzijde het was - en dan vond ik een klein vlekje op de bladzijde, een foutje in het papier, en daar keek ik dan naar. Het trok mijn aandacht op zo'n manier dat ik twee uur lang alleen maar naar dat vlekje zat te kijken. Ik las geen enkel woord, maar ik keek nooit op, of keek hier en daar, omdat het echt mijn aandacht vasthield.


Er zit een hele wereld in een stipje. Mensen hebben hun leven lang gekeken naar een microscopisch klein molecuul of een atoom. Zo'n stipje is veel groter dan een atoom. Mensen dachten dat ik gek werd omdat ik te veel aandacht had. Dus blijf jezelf niet bestempelen als dit en dat. Wie beslist dat je aandachtstekort hebt? Is er een norm, hoeveel aandacht je moet hebben, of hoeveel aandacht je moet krijgen? Die norm bestaat niet - die is alleen maar verzonnen.


Labels dragen


Het probleem is dat mensen van jongs af aan een etiket opgeplakt krijgen, en dat ze die etiketten de rest van hun leven moeten dragen. Welk niveau van aandacht je hebt op vijf, zes, zeven, acht, vijftien of twintig jarige leeftijd kan totaal verschillend zijn. Zijn velen van jullie niet geëvolueerd in dit proces? Op de eerste schooldag kon je er geen bal van - misschien deed je het later wel goed. Of misschien leek het op de eerste dag alsof je alles begreep, maar tegen het einde van het jaar snapte je niets meer.


Heeft iedereen dezelfde soort aandacht? Absoluut niet. Ik had nooit aandacht voor wat er in de klas gebeurde, omdat ik dat niet interessant vond. Maar ik had wel aandacht voor allerlei andere dingen. Betekent dit dat ik een aandachtstekort had? Nee. Ik was gewoon niet geïnteresseerd in wat ze op het bord zetten, dat is alles.


Met passie komt aandacht


Is het je opgevallen, als je jong bent - of toen je jong was - op een bepaalde leeftijd, als je je tot iemand aangetrokken voelde, hoefde je je niet op hem te concentreren - hij drong gewoon je gedachten binnen. Ik gebruik dit voorbeeld omdat er in dit geval een chemie in je lichaam is die je aandacht ondersteunt. Om aandacht te besteden aan andere dingen moet je iets meer moeite doen. Je moet een intense passie ontwikkelen voor iets dat je belangrijk vindt. Als je ergens grote belangstelling voor hebt, zal er aandacht zijn. Zoek iets waar je gepassioneerd over bent - dan komt de aandacht vanzelf.
Wat de toestand van je geest tot nu toe is geweest, hoeft niet de toestand van je geest te zijn voor de rest van je leven. Het kader van je geest veranderen is het gemakkelijkst, omdat het van nature het meest flexibele aspect is van wie je bent. Het kader van je lichaam veranderen is heel moeilijk. Maar te veel mensen maken van hun geest een blok beton. Waarvoor wil je je hoofd gebruiken? Alleen maar kopstoten? Het gebruik van een hoofd dat is als een betonblok is zeer beperkt. Je moet je geest zo flexibel mogelijk houden. Hoe vloeiender en flexibeler je geest is, hoe meer je ermee kunt doen. Het maakt dus niet uit welke etiketten mensen op je plakken. Als je wilt, kun je nu de structuur van je geest veranderen.


Noot van de redactie: In Mind Is Your Business legt Sadhguru uit dat alleen als we het "onze zaak" maken om deze ongecoördineerde puinhoop om te vormen tot een goed gecoördineerde symfonie, we in staat zullen zijn de geest te gebruiken, in plaats van erdoor gebruikt te worden. Dit artikel werd oorspronkelijk hier gepubliceerd.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven'.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page