top of page

Hoe yoga een leven zonder stress mogelijk maakt

Sadhguru beantwoordt een vraag over stressvermindering en beschrijft hoe yoga het mogelijk maakt een leven zonder stress te leiden. Hij verbant mythes over stressvermindering en stressmanagement en onderzoekt hoe het wegnemen van stress volledig in onze handen ligt, als we lichaam, geest en energie maar bekrachtigen met de juiste capaciteiten.


Volledig transcript:


Vragensteller: Goedemiddag meneer. Kunt u mij vertellen dat de werkdruk toeneemt en dat daardoor stress ontstaat? Dus wat doe je aan die stress; ten tweede hoe differentieer je en laat je de stress van die werkdruk op kantoor en ga je terug naar huis en vergeet je het?


Sadhguru: (Lacht) Stress - weet je, toen ik een paar jaar geleden of vele jaren geleden voor het eerst naar de Verenigde Staten ging, hadden de mensen het overal waar ik kwam over 'stressmanagement'. Ik kon dit niet begrijpen. Want volgens mij beheren we dingen die ons dierbaar zijn, die waardevol voor ons zijn - je wilt je familie, je rijkdom, je bedrijf, je organisaties beheren - maar waarom zou iemand stress willen beheren? Dit is iets wat ik niet kon begrijpen. Het kostte me een tijdje om te begrijpen dat deze mensen hebben aangenomen dat stress een deel van hun leven is.


Stress is geen deel van je leven. Stress komt niet door het werk dat je doet. Stress is gewoon je onvermogen om je lichaam, je geest, je emoties en je energieën te beheersen. Als je geest instructies van je aannam, zou je het dan stressvol of gelukzalig houden? Wat is jouw keuze? Wat is jouw keuze? Als je geest instructies van je aannam, zou je het stressvol of gelukzalig houden? Zalig. Voor jezelf is het zeker gelukzaligheid. Wat je wilt voor je naaste kan betwistbaar zijn, maar wat je wilt voor jezelf is zeker het hoogste niveau van aangenaamheid, is het niet?


Waarom creëert je geest onaangenaamheden als je op zoek bent naar aangenaamheid? Stress betekent onaangenaamheid. Waarom schept je geest onaangenaamheden voor je? Je geest hoort voor je te werken, niet tegen je. Dus als hij tegen je werkt, hebben we iets over deze geest niet begrepen, hè? We hebben iets heel fundamenteels verkeerd begrepen over de aard van de geest; hoe hij functioneert en wat we eraan kunnen doen. Dus stress ligt niet aan de aard van je werk, want als je een chaprasi vraagt, is hij gestrest. Je vraagt het de premier, hij is stressvol, hij ziet er stressvol uit. Daartussenin is iedereen stressvol. Dus welke baan is niet stressvol? Het is niet de baan die stressvol is, het is jij die stressvol is. Baan is nooit stressvol, toch? Het is gewoon dat je geest geen instructies van je aanneemt.


Dus we moeten de gebruiksaanwijzing lezen - we hebben iets fundamenteel verkeerd gedaan over hoe we met dit menselijk mechanisme moeten omgaan, het is een zeer complexe technologie. We moeten het met wat meer aandacht aanpakken. (Applaus)


Noot van de redactie: Abonneer je op het officiële Sadhguru YouTube kanaal om elke maandag, woensdag en vrijdag nieuwe video's te bekijken.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page