top of page

Hoe wordt je een bron van energie?

Sadhguru bekijkt hoe als we veel meer aandacht besteden aan alles, en vooral als we ons vermogen om aandachtig te zijn verhogen, dat op wonderbaarlijke manieren kan worden gebruikt.


Vraag: Sadhguru, u sprak over het aanraken van de ruggengraat en over het levend maken van de Sushumna nadi. Kunt u hier nader op ingaan?


Sadhguru: Er is een heel mooie advertentie die ik zag voor een CFL lamp in India. Een kleine Tibetaanse jongen zit met een boek op een voetstuk met een aureool achter hem. Een oude vrouw ziet dit en begint te zeggen "Rinpoche, Rinpoche ." De mensen in de stad horen haar, en al snel komt de hele stad en begint "Rinpoche, Rinpoche," te zeggen voor de jongen. Dan ziet de jongen al deze mensen en hij gaat ook zitten en begint hetzelfde te zeggen. De aureool is eigenlijk een CFL-lampje dat gloeit.


Je kunt misschien nog niet zo gloeien, maar er gloeit iets. Als er niets gloeit, is de sfeer die we hier in het Isha Yoga Centrum hebben neergezet er niet een waarin je een soort psychologisch of sociaal comfort kunt hebben. Het is geen sfeer die je enige vorm van autoriteit of houvast geeft.


We gebruiken Isha Yoga als een effectief middel om de geest van mensen op niveau te brengen. Het rolt je behoorlijk naar beneden en in dat moment van een beetje openheid in het psychologische proces, raken we je ruggengraat.


We hebben een zeer uitgewerkt systeem om ieders leven voldoende verstoord te houden, maar niet te verstoord zodat ze weglopen. Het is een zeer gekalibreerd niveau van verstoring omdat we niet willen dat mensen zich vestigen. Dit is geen thuis weg van huis. Dit is een manier om absoluut dakloos te leren leven. De Dhyanalinga is geen thuis, het is de baarmoeder. Heb je ooit gehoord van een vrouw die haar kind voor altijd in haar baarmoeder houdt omdat ze ervan houdt? Hoeveel ze er ook van houdt, ze baart het. Zo is het.


Je begrip van liefde moet evolueren. Jullie denken altijd dat liefde vasthouden betekent. Nee. Liefde betekent bevrijden en voortdrijven. Als je echt om het leven geeft, betekent liefde het leven naar het hoogst mogelijke niveau brengen. Als je verliefd bent op een levensvorm, wil je dat die levensvorm naar zijn ultieme hoogte gaat.


We gebruiken Isha Yoga als een effectief middel om de geest van mensen op niveau te brengen. Het rolt je behoorlijk naar beneden en in dat moment van een beetje openheid in het psychologische proces, hebben we je ruggengraat geraakt. Op het moment van openheid zal je ruggengraat niet gespaard blijven, heb daar geen hoop op. Het zal onmiddellijk aangeraakt worden. Of je het laat gloeien of je verzet je en creëert meer hitte dan licht is aan jou. Het ligt in jouw handen. Het is aangeraakt en de stroom staat aan. Als je je verzet, creëer je meer warmte en minder licht. Verzet je je niet, dan creëer je veel licht en weinig warmte.


Een bron van energie worden


Als je dit verder wilt cultiveren, zodat je gloed niet alleen voor je transformatie is, als je een "alternatieve bron" van energie op deze planeet wilt worden, moet je er veel aandacht aan besteden. Veel betekent veel. Maar je kunt nergens veel aandacht aan besteden, want je kunt alleen betalen wat je hebt. Maar in wat je hebt spaar je ook - dat is niet goed. Welk aandachtsniveau je nu ook hebt, dat is niet alles wat mogelijk is. Er is meer, maar dat is nog in een ongemanifesteerde staat waar je geen toegang toe hebt. Maar je moet in ieder geval betalen wat je hebt. Als je je daarin inhoudt, is de kans op ontwikkeling of verbetering van wat is aangeraakt erg klein.


Je niveaus van aandacht zijn verschillend op verschillende momenten, en wat ook de piekaandacht is die je op enig moment in je leven hebt gehad, dat is nog steeds niet alles. Dat is slechts een klein deel ervan.


Zelfs met je mentale aandacht is niet alles er nu, zie je. Je bent op verschillende niveaus van aandacht op verschillende momenten in je leven. Als je je werk doet, ben je in één niveau van aandacht; als je in meditatie bent, ben je in een ander niveau van aandacht; als je iets eet wat je erg lekker vindt, ben je in een ander niveau van aandacht; als je naar een video kijkt of iets wat je leuk vindt, ben je in een ander niveau van aandacht. Je aandachtsniveaus zijn verschillend op verschillende momenten, en wat ook de piekaandacht is die je op enig moment in je leven hebt gehad, dat is nog steeds niet alles. Dat is slechts een klein deel ervan. Je bent tot veel meer aandacht in staat.


Stel dat ik je 's nachts midden in het bos zonder zaklamp achterlaat, wanneer het pikkedonker is, dan zul je zien dat je aandachtsniveau anders zal zijn. Wanneer u geconfronteerd wordt met gevaar en wilde dieren hoort, maar niets kunt zien, zult u een ander aandachtsniveau hebben. Als het een kwestie van leven en dood is, zul je op een heel andere manier aandachtig worden.


Een paar jaar geleden nam ik een kleine groep mensen mee op een trektocht over een spoorwegtraject tussen Subramanya en Mangalore in Karnataka. Dit traject heeft meer dan 300 bruggen en 100 tunnels. Je staat praktisch de hele tijd op een brug of in een tunnel. Sommige tunnels zijn meer dan een kilometer lang. Zelfs overdag is het pikdonker als je erin gaat. Je ziet geen hand voor ogen. Na een tijdje weet je niet meer of je ogen open of dicht zijn, zo donker is het. Waarschijnlijk zijn de meeste mensen nog nooit op zo'n plek geweest - zelfs sterrenlicht geeft je enig zicht. In de tunnels is er absoluut geen zicht; het is er pikdonker. Na enige tijd begin je je af te vragen of je ogen dicht of open zijn, want het maakt geen verschil.


Ik liet ze in die tunnels lopen zonder zaklamp. Er kan een greppel zijn, er kan een opening zijn, er kan van alles zijn. En overal vliegen vleermuizen - ze zien ook niets maar ze weten verdomd zeker waar ze heen gaan. Ze vliegen overal heel dichtbij. Aanvankelijk waren de mensen bang, maar na verloop van tijd begonnen ze te lopen en te genieten van de hele ervaring. Als je op zo'n plek bent, wordt je aandacht echt verhoogd. Als je je aandacht elk moment van je leven zo kunt houden, zul je stralen.


Besteed aandacht


Waarom ik mensen in de ashram voortdurend aanspoor om zelfs kleine dingen in de ashram op te merken, is niet alleen om de reinheid te handhaven. Het gaat niet alleen om de esthetiek van de plek, maar om absolute aandacht voor elk klein ding. Als een steentje is omgedraaid, moet je dat opmerken. Het gaat niet om het steentje, het gaat erom dat je oplet. Als je deze aandacht naar een hoogtepunt brengt, dan zal je ruggengraat echt gloeien. Het is aangeraakt, geen twijfel mogelijk. Als je het moet laten gloeien, moet je opletten. Als je leert om een verhoogd gevoel van aandacht te hebben, dan kunnen we je methoden leren over wat je wel en wat je niet moet bijwonen in jezelf.


De allereerste stap om zelfs maar spiritueel te denken kwam alleen tot je door een bepaald niveau van aandacht.


Als je heel aandachtig wordt, kunnen we kijken hoe je die aandacht kunt gebruiken. Pas als je werkelijk aandacht schenkt aan je leven, zie je dat je niet weet waar het begint en waar het eindigt. Je doet alsof alles wat je doet het einde van het leven is. Op het moment dat je een beetje oplet, begrijp je: "Dit is het niet."


De allereerste stap om zelfs maar spiritueel te denken kwam alleen tot je door een bepaald niveau van aandacht. Als je veel meer aandacht aan alles besteedt, vooral als je je vermogen om aandachtig te zijn vergroot, kan dat op wonderbaarlijke wijze gebruikt worden. Het zou echt een alternatieve bron van energie kunnen creëren.


Noot van de redactie: Vind meer van Sadhguru's inzichten in het ebook "From Creation to Creator", verkrijgbaar bij Isha Downloads. Betaal wat je wilt en download het. Voer "0" in of klik op "Claim for free" voor een gratis download.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven'.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page