top of page

Hatha Yoga Gids: Wetenschap, voordelen en inzichten

Gezondheid en fitheid zijn slechts de nevenvoordelen van Hatha Yoga. Klassieke Hatha Yoga is een krachtig systeem om het systeem voor te bereiden op een "kosmische download" en ons volledige potentieel te verkennen.Sadhguru: “Wanneer je alles als eenheid in je bewustzijn ervaart, dan ben je in yoga. Om die eenheid in jezelf te bereiken zijn er vele manieren. Je werkt met het lichaam, dan ga je naar de adem, dan naar de geest, dan naar het innerlijke zelf. Zo zijn er vele stappen gecreëerd, maar het zijn slechts verschillende facetten van yoga. Het is belangrijk dat ze allemaal op een zeer evenwichtige manier worden aangepakt, allemaal tegelijk, als één geheel. Er is eigenlijk geen verdeling als zodanig; yoga omvat alle aspecten van wie je bent.


Het lichaam is een zeer groot deel van wie je nu bent. De wetenschap van het gebruik van het lichaam om je evolutieproces te versnellen is hatha yoga. Het lichaam zelf heeft zijn eigen houding, zijn eigen ego, zijn eigen aard. Laten we zeggen dat je hebt besloten: "Vanaf morgen sta ik om vijf uur 's ochtends op om te gaan wandelen." Je zet de wekker. De wekker gaat. Je wilt opstaan, maar je lichaam zegt: "Hou je mond en slaap." Het heeft zijn eigen manier, nietwaar? Hatha yoga is een manier om met het lichaam te werken, een manier om het lichaam te disciplineren, te zuiveren en voor te bereiden op hogere niveaus van energie en mogelijkheden.


Helaas denken mensen in het westerse deel van de wereld, als je het woord "yoga" uitspreekt, dat je jezelf moet uitdraaien als elastiekjes of op je hoofd moet gaan staan. Yoga is geen oefenvorm. Het woord "yoga" betekent vereniging. Tegenwoordig heeft de moderne wetenschap bewezen dat het hele bestaan slechts één energie is. Dus als dit alles één energie is, waarom ervaar je het dan niet zo? Als je de beperkingen van de illusie dat je afgescheiden bent kunt doorbreken, en de eenheid van het bestaan kunt gaan ervaren, dan is dat yoga. De religies van de wereld hebben het er altijd over gehad dat God overal is. Of je nu zegt dat God overal is of dat alles één energie is, is dat anders? Het is dezelfde werkelijkheid. Als het wiskundig wordt afgeleid, noemen we het wetenschap. Als je het gelooft, noemen we het religie. Als je een methode vindt om er te komen, noemen we het yoga. Dus wat is yoga, wat is geen yoga? Zoiets bestaat niet.


Om je naar de ervaring van yoga te leiden - van eenheid en grenzeloosheid - manipuleren we de energie en bewegen we het systeem op een bepaalde manier. Fysieke houdingen zijn daar één aspect van. De mechanica van het lichaam begrijpen, een bepaalde sfeer creëren, en dan het lichaam of de lichaamshoudingen gebruiken om je energie in specifieke richtingen te sturen is waar Hatha Yoga of yogasana's over gaan. Hatha yoga is geen oefening. Asana betekent een houding. Als ik op een bepaalde manier zit, is dat een asana. Als ik op een andere manier zit, is het een andere asana. Er zijn dus ontelbare asana's mogelijk. Van deze ontelbare houdingen die het lichaam kan aannemen, zijn vierentachtig fundamentele houdingen geïdentificeerd als yogasana's.


Wat is Hatha Yoga?Hatha yoga is een voorbereidend proces van yoga. Het woord "ha" betekent zon, "ta" betekent maan. "Hatha" betekent de yoga om evenwicht te brengen tussen de zon en de maan in je, of de Pingala en Ida in je. Je kunt Hatha yoga verkennen op manieren die je voorbij bepaalde beperkingen brengen, maar in wezen is het een fysieke voorbereiding - het lichaam voorbereiden op een hogere mogelijkheid.


Er zijn nog andere dimensies, maar om het eenvoudig te zeggen, alleen al door te observeren hoe iemand zit, weet je bijna wat er met hem gebeurt. Als je jezelf hebt geobserveerd: als je boos bent, zit je op de ene manier; als je gelukkig bent, zit je op een andere manier; als je depressief bent, zit je weer op een andere manier. Voor elk verschillend bewustzijnsniveau of mentale en emotionele situatie die je doormaakt, heeft je lichaam de natuurlijke neiging bepaalde houdingen aan te nemen. Het omgekeerde hiervan is de wetenschap van de asana's. Als je je lichaam bewust in verschillende houdingen brengt, kun je ook je bewustzijn verhogen.


De praktijk zoals je die nu op de meeste plaatsen ziet - het mechanisme ervan - is gewoon van het lichaam.


Na twintig jaar dat yoga het Westen is binnengekomen en populair is geworden, ondanks het feit dat het soms op een manier wordt onderwezen die veel te wensen overlaat, zijn de gezondheidsvoordelen ervan onmiskenbaar, waar je ook woont en wat je ook doet. Momenteel neemt het aantal mensen dat yoga beoefent sterk toe. Dit zou simpelweg kunnen komen doordat de wetenschappelijke gemeenschap langzaam de diepte en dimensie begint in te zien van wat dit is. Maar als verkeerde, vervormde soort yoga zich verspreidt, zullen over vijftien jaar wetenschappelijke studies duidelijk naar buiten komen en vertellen op hoeveel manieren het schadelijk is voor de mens, en dat zal de ondergang zijn.


Het is dus belangrijk dat we de klassieke yoga terugbrengen zoals hij was. Als het in een goede sfeer wordt onderwezen met een zeker gevoel van nederigheid en inclusiviteit over het hele proces, is het echt een fantastisch proces om je systeem om te vormen tot een fantastisch vat, een fantastisch apparaat om het Goddelijke te ontvangen.


Het is een zeer krachtige manier van leven. Macht, niet over iemand anders; het gaat om macht om toegang te krijgen tot het leven.


De wetenschap van Hatha Yoga

Hatha yoga is geen lichaamsbeweging. Het komt voort uit inzicht in de mechanica van het lichaam, het creëren van een bepaalde sfeer, en dan lichaamshoudingen gebruiken om je energie in specifieke richtingen te sturen is waar het bij hatha yoga of yogasana's om gaat. "Asana" betekent "houding". Het soort houding dat je in staat stelt je hogere natuur te bereiken is een yogasana. Er zijn nog andere dimensies, maar om het eenvoudig te zeggen: alleen al door te observeren hoe iemand zit, kun je bijna weten wat er met hem gebeurt, als je hem lang genoeg kent. Als je jezelf hebt geobserveerd: als je boos bent, zit je op de ene manier; als je gelukkig bent, zit je op een andere manier; als je depressief bent, zit je op een andere manier. Voor elk verschillend bewustzijnsniveau of mentale en emotionele situatie die je doormaakt, heeft je lichaam de natuurlijke neiging bepaalde houdingen aan te nemen. Het omgekeerde hiervan is de wetenschap van de asana's. Als je je lichaam bewust in verschillende houdingen brengt, kun je je bewustzijn verhogen.


Het is belangrijk een bepaalde hoeveelheid inspanning en tijd te besteden om ervoor te zorgen dat het lichaam geen belemmering wordt.

Het lichaam kan een middel worden voor je spirituele groei of het kan een grote barrière worden. Stel dat een deel van je lichaam - bijvoorbeeld je hand, been of rug - pijn doet. Als het veel pijn doet is het moeilijk om naar iets hogers te streven omdat dat het grootste probleem wordt. Als je nu rugpijn hebt, is je rugpijn het grootste ding in het universum. Andere mensen begrijpen dat misschien niet, maar voor degene die het doormaakt is dat het grootste ding. Zelfs als God verschijnt zul je vragen om je rugpijn te laten verdwijnen! Je zult om niets anders vragen omdat het fysieke lichaam zo'n macht over je heeft. Als het niet goed functioneert, kan het alle andere aspiraties uit je leven wegnemen. Wat je ook wilt, al je verlangens verdwijnen gewoon zodra het lichaam pijn begint te doen - want om verder te kijken dan dat vergt een enorme hoeveelheid kracht, die de meeste mensen niet bezitten.


Er zijn duizenden mensen die uit hun ruggengraatproblemen zijn gekomen door eenvoudige asana's te doen. Artsen hadden hen verteld dat ze zeker een operatie zouden moeten ondergaan, maar dat was nooit nodig. Je rug kan in zo'n uitstekende conditie worden gebracht dat je nooit meer naar een chiropractor hoeft. Niet alleen uw wervelkolom wordt soepel; u wordt ook soepel. Als je eenmaal flexibel bent, ben je bereid te luisteren, niet alleen naar wat iemand zegt; je bent bereid te luisteren naar het leven. Leren luisteren is de essentie van een verstandig leven.


Het is belangrijk een zekere hoeveelheid moeite en tijd te besteden aan het voorkomen dat het lichaam een belemmering wordt. Een pijnlijk lichaam kan een groot obstakel worden, evenals een dwangmatig lichaam. Eenvoudige dwangmatigheden, of het nu gaat om het lichaam dat zichzelf wil verlichten of om lust, kunnen je zo sterk beheersen dat ze je niet toestaan verder te kijken; het fysieke lichaam wordt een grote entiteit. Het lichaam is slechts een deel van je; het moet niet het geheel van je worden. Asanas nivelleren het lichaam naar zijn natuurlijke plaats.


Hatha Yoga bereidt het lichaam voor. Een ander aspect van hatha yoga, wanneer men zich in diepere dimensies van meditatie wil begeven, is dat het een hogere mogelijkheid van energie mogelijk maakt. Als je wilt dat je energieën omhoog schieten, is het heel belangrijk dat de leiding van het lichaam bevorderlijk is. Als die geblokkeerd is, werkt het niet, of anders barst er iets. Het lichaam voldoende voorbereiden voordat men overgaat tot intensere vormen van meditatie is heel belangrijk. Hatha yoga zorgt ervoor dat het lichaam het voorzichtig en vreugdevol opneemt.


Hatha yoga betekent niet je lichaam verdraaien, op je hoofd staan of je adem inhouden.

Voor veel mensen gebeurt spirituele groei heel pijnlijk omdat de noodzakelijke voorbereiding niet plaatsvindt. De meeste mensen hebben zich helaas laten leven in een toestand waarin de externe situaties hen vormen en sturen. Of het nu gaat om wijsheid van de wereld of om geestelijke mogelijkheden, ze worden pas wijs als ze door het leven omver worden geworpen. Zelfs dan worden slechts enkelen wijs; anderen raken gewond. Het is deze mogelijkheid om een potentiële wond om te zetten in een bron van wijsheid die iemand naar een staat van vrijheid leidt. Als men de nodige voorbereidingen heeft getroffen, kan het een zeer aangename en prachtige ervaring van groei zijn.


Maar voor een meerderheid van de mensen in de wereld gebeurt groei pijnlijk; slechts weinigen groeien gelukzalig. Het wordt een norm in de wereld dat groei pijnlijk moet zijn. Het kan gelukzalig gebeuren, maar omdat lichaam en geest niet zijn voorbereid, gebeurt alle verandering pijnlijk. Asanas bereiden je dus voor op groei en transformatie door je uit te rusten met een stevige basis.


Tegenwoordig is de hatha yoga die mensen leren niet in zijn klassieke vorm, niet in zijn volle diepte en dimensie. De "studio yoga" die je vandaag de dag ziet is helaas grotendeels alleen het fysieke aspect ervan. Alleen het fysieke aspect van yoga onderwijzen is als een doodgeboren baby. Dat is niet alleen niet goed, het is een tragedie. Als je een levend proces wilt, moet het op een bepaalde manier onderwezen worden.


Hatha yoga betekent niet je lichaam verdraaien, op je hoofd staan of je adem inhouden. Er was een tijd dat ik zelf hatha yoga onderwees als een tweedaags programma. Mensen barstten van vreugde; tranen van extase vloeiden als ze gewoon asana's deden. Dat is de manier waarop yoga gedaan moet worden. Helaas brengt de hatha yoga in de wereld van vandaag voor sommigen rust, is gezond voor anderen en een pijnlijk circus voor velen.


De meeste yogi's gebruiken de eenvoudige houdingen alleen maar om de beperkingen van wie ze zijn te doorbreken. Dat is alles wat ik leerde toen ik elf jaar oud was - slechts een paar eenvoudige houdingen. Het is gewoon de manier waarop het gedaan wordt die het verschil maakt.


Isha Hatha Yoga programma's zijn een ongeëvenaarde kans om praktijken te leren die voortkomen uit een yogatraditie die al duizenden jaren in haar volle zuiverheid en levendigheid wordt onderhouden. De lessen worden gegeven door hoog opgeleide leraren en bieden klassieke Hatha Yoga in zijn volle diepte en dimensie. Ze worden niet alleen gegeven voor fysieke fitheid en kracht. Het is een holistisch proces om op natuurlijke wijze een zekere beheersing van lichaam en geest te bereiken en zo te komen tot een staat van gezondheid, vreugde en gelukzaligheid. Ze zijn ideaal voor het hectische tempo van de huidige wereld.


Hatha Yoga wordt momenteel onderwezen in 5 verschillende klassen: Upa Yoga, Angamardana, Surya Kriya, Yogasanas en Bhuta Shuddhi. Deze oefeningen zijn geselecteerd en ontworpen door Sadhguru om mentale helderheid en focus te ontwikkelen, kracht en vitaliteit te stimuleren, hormonale niveaus in balans te brengen en jaren van het lichaam af te halen, waardoor een gevoel van lichtheid en vrijheid ontstaat.


Isha's Hatha Yoga programma biedt een uitgebreide reeks yogasana's die geen speciale fysieke behendigheid of eerdere ervaring met yoga vereisen. Het is een zeer subtiel proces van verandering van de energie in het systeem, dat op zijn beurt fysieke en mentale onevenwichtigheden rechtzet. Regelmatige beoefening van Hatha Yoga verbetert niet alleen de gezondheid en het welzijn, maar verbetert ook aanzienlijk de ervaring van kriya's en meditatie. Bij Isha wordt Hatha Yoga niet gegeven als een fysieke oefening, maar in zijn volle diepte en dimensie, zodat een persoon op de meest fundamentele manier zijn ultieme potentieel kan ontplooien.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yogaprogramma's en sociale en milieu-initiatieven.'Vind een leraar bij jouw in de buurt hier:9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page