top of page

Een Gids voor Yoga voor BeginnersVoor wie yoga wil leren, maar niet weet waar te beginnen, beantwoordt Sadhguru enkele veelgestelde vragen van "yogabeginners" die het pad willen begrijpen, een beoefening willen kiezen, een leraar willen vinden en meer.


1. Wat is yoga en wat is de rol van asana's in yoga?


Sadhguru: Yoga is geen oefenvorm zoals tegenwoordig vaak verkeerd wordt begrepen. "Yoga" betekent letterlijk vereniging. De moderne wetenschap bewijst dat het hele bestaan slechts één energie is - maar zo ervaar je het niet. Als je deze illusie dat je afgescheiden bent kunt doorbreken en de eenheid van het bestaan kunt ervaren, dan is dat yoga. Om je naar deze ervaring toe te leiden zijn er verschillende methoden. Asanas zijn één aspect.


Er zijn andere dimensies, maar om het eenvoudig te zeggen, als je jezelf observeert, als je boos bent, zit je op de ene manier. Als je gelukkig bent, zit je op een andere manier. Als je depressief bent, zit je op een andere manier. Voor elk bewustzijnsniveau of mentale en emotionele situatie die je doormaakt, heeft je lichaam de neiging bepaalde houdingen aan te nemen. Het omgekeerde hiervan is de wetenschap van de asana's. Als je je lichaam bewust in verschillende houdingen brengt, kun je je bewustzijn verhogen. De mechanica van het lichaam begrijpen, een bepaalde sfeer creëren, en het lichaam gebruiken om je energie in specifieke richtingen te sturen is waar yogasana's over gaan.


2. Er zijn verschillende yoga goeroes die yogalessen aanbieden. Maar in zijn ware vorm, hoe is de procedure om yogaleraar te worden


Sadhguru: Yoga is een subjectieve technologie, geen objectieve technologie. Of iemand nu komt voor verlichting van rugpijn, of om mystieke dimensies te verkennen, in eerste instantie onderwijzen we hetzelfde, omdat het de verandering in subjectiviteit is die maakt dat hetzelfde apparaat verschillende dingen doet voor verschillende mensen.


Dus, wanneer je iets in handen krijgt dat veel diepgaander is dan je op dit moment kunt bevatten, is het belangrijk dat je jezelf op een bepaalde manier in de hand houdt - de persoon die voor je zit is een belangrijker leven dan jezelf. Dit staat bekend als upasana. Upasana betekent dat je niet op de hoofdzetel zit, je neemt een zijzetel in je eigen leven in jezelf. Voor iemand die yoga wil doorgeven, is het belangrijkste om opzij te gaan staan - er te zijn maar opzij te gaan. Als je dit kunt doen, openen zich dimensies die je begrip en ervaring te boven gaan. En dat is een grote zegen, want als je iets kunt doen dat veel verder gaat dan jezelf, is dat het grootste goed voor ieder mens.


3. Tegenwoordig zijn er sociale media, YouTube en andere media die yoga onderwijzen terwijl de kijker thuis zit. Is het veilig om yoga op zo'n manier te beoefenen?


Sadhguru: Yoga moet behandeld worden in een uiterst toegewijde sfeer omdat het een enorm instrument is voor transformatie. Als iets de kracht heeft om te transformeren, heeft het ook de kracht om schade te veroorzaken als het verkeerd wordt behandeld.


Er bestaat echter iets dat upa-yoga wordt genoemd, dat je fysieke en psychologische voordelen biedt, maar de spirituele dimensie niet raakt. Upa-yoga vereist niet dat niveau van toewijding en veroorzaakt ook geen problemen als je het verkeerd doet, want je kunt het niet verkeerd doen - het is heel eenvoudig!


In de Indiase volkstalen is het woord upayoga iets nuttigs gaan betekenen, maar eigenlijk betekent het sub-yoga of pre-yoga. Dit kun je in vijf minuten leren. Je kunt het overal beoefenen en de voordelen zijn enorm. Upa-yoga is een veilige manier om yoga op grote schaal naar de wereld te brengen. Als mensen eenmaal de voordelen ervaren, zullen ze vanzelf op een serieuzere manier naar yoga gaan zoeken.


4. Yoga heeft buiten India een enorme bekendheid gekregen, maar er zijn ook andere yogapraktijken ontstaan, zoals zwembadyoga of neonyoga. Hoe beïnvloedt dit de beoefening van yoga?


Sadhguru: Er zal altijd onderneming zijn rond alles wat redelijk populair wordt. We moeten ons er niet door laten afleiden of verstoren. Onderwijzen ze het wel goed? Er zijn vraagtekens bij. Sommigen onderwijzen het goed, anderen niet. Deze uitingen zijn een gevolg van het commerciële proces. Maar het is alleen aan de oppervlakte dat deze verstoringen hier en daar plaatsvinden. De kern van yoga is op geen enkele manier verstoord.


5. Er zijn veel instellingen die yogalessen aanbieden. Hoe kan men een ware yoga-goeroe identificeren?

Sadhguru: Er bestaat niet zoiets als een ware goeroe en een valse goeroe. Er zijn gewoon "spirituele ondernemers". Vroeger was er een kwaliteitscontrole in spirituele bewegingen, maar na 1000 jaar een bezette natie te zijn geweest, zijn deze dingen vandaag verdwenen in India. Er gebeuren dus veel grappige dingen, maar wat je moet doen is evalueren of het voor jou werkt of niet. Wat je wordt aangeboden, plaats het in je leven - als het werkt, houd het, als het niet werkt, gooi het weg en zoek iets anders.


6. Er wordt zoveel over yoga gesproken, maar hoe kan men het pad van yoga in zijn ware vorm volgen?


Sadhguru: Yoga is geen ochtend-avond soort beoefening. Er is een beoefening maar dat is niet het enige aspect. Elk aspect van je leven, de manier waarop je loopt, ademt, met elkaar omgaat - alles moet een proces van yoga worden. Niets is hiervan uitgesloten.


Yoga is niet iets wat je doet. Yoga is iets dat je wordt. Het is geen handeling, het is een kwaliteit. Als je je lichaam, geest, emoties en energieën cultiveert tot een bepaald niveau van volwassenheid, ontstaat er een bepaalde kwaliteit in je. Dat is yoga. Brengen de oefeningen die kwaliteit? Zeker, maar we leren het niet als een soort handeling die je maar een paar minuten per dag doet.


Als je je tuin goed verzorgt, komen er bloemen. Op dezelfde manier, als je goed zorgt voor wat je "mezelf" noemt, zullen er bloemen bloeien. Dat wil zeggen, vredig, gelukkig of blij zijn wordt niet bepaald door iets buiten je, maar door jezelf. Dit is iets wat ieder mens met zichzelf moet doen. Yoga is een subjectief hulpmiddel om dit te bereiken.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven.


Bron: https://isha.sadhguru.org/uk/en/wisdom/article/beginners-guide-to-learning-yoga

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page