top of page

Depressie: Oorzaken en hoe het te overwinnen

Sadhguru legt uit waarom depressie optreedt, wat er met je gebeurt als je depressief bent en hoe je uit een depressie kunt komen en haar kunt gebruiken als middel tot je groei.


Inhoudsopgave


1. Waarom je depressief wordt

2. Wat er gebeurt als je depressief bent

3. Depressie gebruiken om te groeien

4. De bron van depressie

5. Depressie zoekt aandacht

6. Hoe Depressie overwinnen?


Waarom je depressief wordt

Sadhguru: We moeten begrijpen wat depressie is. Wat gebeurt er in je wanneer je je laag voelt? In wezen verwachtte je dat er iets zou gebeuren en dat gebeurde niet. Je verwachtte dat iemand of iets jouw manier zou zijn, of dat de wereld of het lot jouw manier zou zijn, en dat gebeurde niet. Met andere woorden, je bent gewoon tegen wat er gebeurt, dat is alles. Misschien ben je tegen een persoon, een situatie, of misschien ben je tegen het leven zelf. Dienovereenkomstig zal de depressie steeds dieper worden.

Waarom ben je tegen iets? Alleen omdat het niet gaat zoals jij wilt. Waarom zou de hele wereld jouw kant op moeten gaan? Weet je, de wereld gaat niet jouw kant op. Of je hebt geen geloof in de Schepper of je hebt geen acceptatie, of beide, en je hebt een hypergevoelig ego. Daarom word je depressief.


Wat gebeurt er als je depressief bent?

Depressie maakt je cynisch en is diep zelfbeschadigend. Depressieve mensen doen zichzelf alleen maar meer pijn. Doden hoeft niet per se fysiek doden te betekenen. Voor een man die met het zwaard op pad gaat en iemand doodt, is zijn ego niet zo gevoelig - het heeft niet zoveel koestering nodig als het ego van een depressieve man. De gewelddadige man kan heel gemakkelijk tot rust komen. Heb je dit op straat gezien? Als mensen ruzie krijgen en er is één man met een beetje wijsheid die hen gewoon goed aanpakt, dan zullen die mensen, die elkaar het ene moment proberen te vermoorden, het laten vallen en vrienden worden en het volgende moment weggaan. Maar dit is niet zo met de depressieve persoon. Die zal dit levenslang meedragen. Of ze het nu bewust doen of niet, deze mensen blijven hun mes slijpen en in hun eigen hart snijden. Waarom blijft iemand zichzelf pijn doen? Meestal om sympathie te krijgen. Voor een zeer depressief persoon is normale sympathie niet voldoende; iemand moet met hem bloeden.


.wat is het dat in je gekwetst wordt? De geest en de innerlijke natuur kunnen niet gekwetst worden. Alleen het ego wordt gekwetst.

Wat is er nu in jou dat gewond kan raken? Als ik je lichaam met een stok sla, raakt het lichaam gewond; dat is anders. Anders, wat is er in jou dat gewond raakt? De geest en de innerlijke natuur kunnen niet gekwetst worden. Alleen het ego wordt gekwetst. Als je zegt: "Ik wil groeien", betekent dit dat je je ego vertrapt en verder gaat dan dit.


Depressie gebruiken om te groeien

Je kunt van elke emotie een creatieve kracht in je leven maken. Als je verdriet je eraan herinnert dat je onvolledig bent, is dat goed; maak gebruik van je verdriet om te groeien. Wil je dit verdriet omzetten in woede of in liefde en mededogen? Het is heel gemakkelijk als je verdrietig bent, om mededogend te worden. Het is al een oplossend soort energie; je kunt het gebruiken voor verdere ontbinding die je naar je uiteindelijke welzijn leidt. Maar als je verdrietig bent, word je prikkelbaar en boos, en denk je dat de hele wereld fout is, dan ben je een dwaas.


De ongelukkige realiteit met mensen op dit moment is dat hun menselijkheid alleen functioneert als ze door het leven worden verscheurd. Voor de meeste mensen zal volwassenheid niet gebeuren zonder verdriet en pijn te kennen. Anders begrijpen ze nooit wat er met hen gebeurt en met alle anderen om hen heen.


..als je verdrietig wordt, word je prikkelbaar en boos, en denk je dat de hele wereld fout is, dan ben je een dwaas.

In Yoga wordt depressie behandeld op het niveau van het lichaam, de geest en de energieën. Als de nodige balans en uitbundigheid tot stand wordt gebracht in het fysieke, mentale en energetische lichaam, is gelukzaligheid heel natuurlijk. In een gelukzalig wezen kan depressie nooit bestaan.


Vraag: Sadhguru, u zegt dat gelukzalig zijn natuurlijk is, maar is depressie niet ook een natuurlijke emotie in een mens?


Sadhguru: Zodra je verklaart dat depressie een natuurlijk proces is, is er geen uitweg. Toen je een kind was, was vreugdevol zijn natuurlijk voor je, niet depressief zijn. Verklaar niet dat depressie natuurlijk is. Depressie betekent dat u niet in staat bent de uitbundigheid van het leven in u te houden. Het gebeurt zelfs in je lichaam. Als je depressief bent, dan floept zelfs het fysieke lichaam eruit. Het leven in je is niet uitbundig - het is gewoon weggezakt en heeft zijn uitbundigheid verloren omdat je er niet het juiste mee doet. Je legt teveel onzin van buitenaf op aan de binnenkant. Je hebt niets gedaan om je levensenergie hoog te houden.


De bron van depressie

Depressie is een soort kwelling. Als je een lijdensweg bent geworden en niet een extase, komt dat omdat een groot deel van je levensenergie dwangmatig gebeurt, niet bewust. Het gebeurt als een reactie op externe situaties. Als je eenmaal dwangmatig bezig bent, is depressief worden heel normaal, omdat je externe situaties nooit voor honderd procent onder controle hebt. Er gebeuren zoveel dingen in de wereld; als je dwangmatig reageert, is het normaal dat je verdwaalt en ongelukkig wordt. Hoe meer je wordt blootgesteld aan het leven, hoe ellendiger je wordt.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven'.Klik hier voor yogatechniek die jou kan helpen depressieve klachten te verminderen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page