top of page

De ultieme Meditatiegids: de wetenschap van meditatie, hoe te mediteren en de voordelen.

Bijgewerkt op: 16 jul. 2023



Inhoud

1. De wetenschap van Meditatie

2. Hoe te mediteren

3. 5 verbazingwekkende effecten van meditatie

4. Geleide Meditaties - Isha Kriya en Chit Shakti


Wetenschap van Meditatie

Vraag: Sadhguru, als iemand besloten heeft zich aan meditatie te wijden, hoe weet die persoon dan wanneer het de goede kant op gaat?


Vraag: Sadhguru, als iemand besloten heeft zich aan meditatie te wijden, hoe weet die persoon dan wanneer het de goede kant op gaat? Is daar een psychologische of fysiologische manifestatie van?


Sadhguru: Fysieke manifestaties zijn waarschijnlijk altijd het meest tastbaar. Er zijn vele fysieke en psychologische manifestaties en er zijn vele andere manifestaties die verder gaan dan fysieke en psychologische. Al deze dingen kunnen in twijfel worden getrokken, maar door wie? Mensen die alleen het fysieke en psychologische kennen, mensen die meer vertrouwen op machines, die geloven dat machines betrouwbaarder zijn dan de mensen die ze gebouwd hebben, dat soort mensen trekt het altijd in twijfel.


Dood of hersendood?!


Laat me je iets vertellen dat een paar jaar geleden gebeurde. Ik ging naar een bepaalde plek waar ze allerlei experimenten deden met yoga en yogi's. Ze dachten dat ik een goed onderwerp was - een proefkonijn. Normaal gesproken zou ik me niet onderwerpen aan dit soort vernederingen, maar het was een moment van verplichting, dus ik zei ja.


Ze zeiden dat ze de gammagolven in mijn hersenen wilden controleren. Ik wist niet eens dat ik zulke golven had! Ze plaatsten veertien elektroden op verschillende plaatsen op mijn lichaam en voornamelijk in het hoofdgebied, en zeiden me: "Mediteer nu maar." Ik zei: "Ik ken geen meditatie." Ze zeiden, "Nee, nee, je leert iedereen meditatie." "Ik leer meditatie aan mensen omdat ze niet op één plaats kunnen zitten. Je moet ze iets leren om ze te laten zitten." Toen vroegen ze: "Oké, wat kun je doen?" Ik zei, "Als je wilt, zal ik gewoon stil zitten." Ze zeiden, "Oké, doe dat." Dus zat ik.


Na ongeveer vijftien tot twintig minuten voelde ik dat iemand op mijn knie sloeg met een metalen voorwerp. Daarna begonnen ze op mijn elleboog en mijn enkel te slaan - op de meest pijnlijke plaatsen. Ik wist niet wat hun interesse in mijn gewrichten was. Het werd heel hardnekkig en toen raakten ze mijn rug aan. Mijn rug is altijd supergevoelig en toen ze mijn rug aanraakten, dacht ik dat het misschien tijd was om het ze te vertellen. Als ze willen dat ik naar buiten kom, als ze gewoon hadden gezegd: "Kom naar buiten", dan had ik even de tijd genomen om naar buiten te komen. Waarom al dat getik?


Toen ik mijn ogen opende, keken ze me vreemd aan. "Heb ik iets verkeerds gedaan?" vroeg ik. Ze zeiden: "Nee, onze machine zegt dat je dood bent." Ik zei: "Oké, dat is een geweldige diagnose." Toen discussieerden ze onder elkaar en zeiden: "Of je bent dood of je hersenen zijn dood." Ik zei: "De tweede diagnose is te beledigend. Ik neem de eerste. U zegt wat u wilt. Ik leef, ik vind het prima. Hersendood is geen goed certificaat om te hebben."


Als je het leven zo gaat bekijken aan de hand van stukjes en beetjes informatie en kennis die je hebt, kom je natuurlijk tot verkeerde conclusies. Maar goed, het is belangrijk omdat de wereld tegenwoordig zo in elkaar zit. Omdat ik mezelf niet opnieuw wilde onderwerpen, heb ik een aantal van onze mediteerders gevraagd om hun hersenen te laten scannen. Het werd verwerkt in een vooraanstaand instituut in het land en wat ze vonden was dat er een fenomenale samenhang is tussen de rechter- en linkerhersenhelft. De mensen die ernaar keken zeiden: "Zoiets hebben we nog nooit gezien." Dit geldt voor mensen die deze oefeningen slechts drie maanden of iets langer hebben gedaan.


Coherentie rechter- en linkerhersenhelft


Wat dit betekent in termen van vertaling naar het leven is dat alle informatie die je ontvangt en verwerkt via de vijf zintuigen over het algemeen naar de linkerhersenhelft gaat. Alle informatie die wordt waargenomen via de rest van het lichaam, die niet logisch is, die niet fragmentarisch is, die meer homogene informatie is die het meest essentieel is voor je leven, wordt verwerkt in je rechterhersenhelft, die niet logisch is. Je bent je er misschien niet van bewust, maar je gebruikt deze informatie altijd. Anders zou je hier niet kunnen zijn. Tenzij er een actieve samenhang is tussen de linker- en rechterhersenhelft, kun je niet bewust toegang krijgen tot deze informatie. Bewust toegang hebben tot dat deel van het leven in je, dat deel van de informatie en het weten in je kan je op plaatsen brengen die je je niet hebt voorgesteld. Wat je in je leven met veel moeite hebt gedaan, zou je zo kunnen doen.


Voor een aantal mensen heeft het zich vertaald in hun leven in termen van actie en hoe ze leven. Ik zou zeggen, als je een bepaald soort activiteit doet, laten we zeggen de software ingenieurs van vandaag, wat zij doen in dertig dagen, waarschijnlijk heel moeiteloos, binnen zes maanden oefenen zouden ze het in veel kortere tijd kunnen doen. Maar als ze het rekken voor contractdoeleinden, dan is dat hun zaak; dat zijn mijn zaken niet! Uw vermogen om in de wereld te functioneren kan sterk worden verbeterd - bijna super verbeterd. Fysiek en mentaal zal het je onderscheiden in elke menigte van mensen als je je er voldoende op toelegt. En wat de gezondheid betreft, is er vandaag de dag elk medisch onderzoek dat je vertelt dat het wonderbaarlijke dingen met je doet.


Het echte werk wordt langzaam opgebouwd


Maar al deze voordelen - lichamelijke gezondheid, geestelijke vermogens, het leven met gemak aankunnen - zijn slechts neveneffecten. Het echte werk wordt langzaam opgebouwd. Dat weet je pas als het bloeit. Tot dan denk je dat er niets gebeurt. Het is alsof je een bloeiende boom in je huis hebt geplant. Terwijl hij groeit, komen er alleen maar bladeren aan. Uw buurman komt u vertellen: "Dit is niet goed. U zei dat er bloemen zouden komen, maar er komen alleen maar bladeren. Laten we hem omhakken en er brandhout van maken." U zei, "Laat me zien. Misschien werkt het morgenochtend." Morgenochtend - niets. Weer zei je, "Laat me zien, nog een dag," Nog een dag, nog een dag... jaren gingen voorbij. Als je niet weet hoe lang het duurt voordat deze boom bloeit, had je hem waarschijnlijk al honderd keer omgehakt. Maar als je hem blijft koesteren, op een dag als hij bloeit, als hij in volle bloei staat, dan besef je dat het deze plant niet ging om bladeren, dit ging niet om schaduw, dit ging niet om een beetje zuurstof. Dit, wanneer het bloeit, is ongelooflijk mooi.


Hoe te mediteren




Sadhguru zegt: "De reden waarom de meeste mensen die meditatie hebben geprobeerd tot de conclusie zijn gekomen dat het erg moeilijk is, is omdat ze het proberen te doen. Je kunt meditatie niet doen, maar je kunt meditatief worden."


Sadhguru: Op het moment dat we het woord "meditatie" uitspreken, bestaan er allerlei misvattingen over. Ten eerste betekent het Engelse woord "meditatie" niets in de zin van, als je je ogen sluit en zit, noemen we dat in het Engels "meditation". Je kunt met je ogen dicht zitten en vele dingen doen. Er zijn vele dimensies. Je kunt japa doen, tapa, dharana, dhyana, samadhi, shoonya. Of misschien heb je net de kunst van het slapen in verticale houdingen onder de knie!


Dus wat is dit ding dat we meditatie noemen? Over het algemeen nemen we aan dat mensen verwijzen naar wat bekend staat als dhyan of dhyana. In die context van verwijzen naar dhyan als meditatie, is het niet iets dat je kunt doen. Niemand kan meditatie doen. De reden waarom de meeste mensen die meditatie hebben geprobeerd tot de conclusie zijn gekomen dat het heel moeilijk of onmogelijk is, is omdat ze het proberen te doen.


Je kunt meditatie niet doen, maar je kunt wel meditatief worden. Meditatie is een bepaalde kwaliteit. Het is geen bepaalde handeling. Als je je lichaam, je geest, je energieën en je emoties tot een bepaald niveau van volwassenheid cultiveert, zal meditatie vanzelf gebeuren. Het is net als wanneer je de grond vruchtbaar houdt, als je het de nodige mest en water geeft en als het juiste soort zaad er is, zal het groeien en bloeien tot bloemen en vruchten.


Bloemen en vruchten zullen uit een plant komen, niet omdat je dat wilt, maar eenvoudigweg omdat je de noodzakelijke, bevorderlijke atmosfeer hebt geschapen. Evenzo, als je de noodzakelijke atmosfeer in jezelf schept, in alle vier de dimensies van wie je bent, dan zal meditatie op natuurlijke wijze in je opbloeien. Het is een bepaalde geur waarvan je in jezelf kunt genieten.


Meditatie en de geest

De geest houdt niet van meditatie, want als je het lichaam stilhoudt, wordt de geest vanzelf ook stil. Daarom is in de yoga zoveel nadruk gelegd op hatha yoga en asanas. Als je gewoon leert je lichaam absoluut stil te houden, zal je geest ook stil worden. Ik wil dat je jezelf observeert en ziet hoeveel onnodige bewegingen je lichaam maakt als je staat, zit of spreekt. Als je naar je leven kijkt, zul je zien dat meer dan de helft van de tijd in beslag wordt genomen door deze dingen waar je zelf niets om geeft.


Als je het lichaam stilhoudt, zal de geest langzaam gaan instorten en de geest weet dat hij slaaf wordt als hij dit toelaat. Het belangrijkste aspect van meditatie is, dat op dit moment je geest de baas is en jij de slaaf. Naarmate je mediteert en meditatiever wordt, word jij de baas en je geest de slaaf en zo zou het altijd moeten zijn. Als je niet weet hoe je de geest als slaaf moet houden, zal hij je allerlei eindeloos lijden aandoen. Als je de geest toestaat te heersen, is hij een vreselijke meester. Maar als slaaf is de geest geweldig - het is een wonderbaarlijke slaaf.


Vijf verbazingwekkende voordelen van meditatie




Beoefenaars van meditatie hebben vele lichamelijke en geestelijke voordelen ervaren. In de afgelopen jaren heeft een groeiend aantal wetenschappelijke studies en onderzoeken naar meditatie deze ervaringen bevestigd.


Meditatie is een krachtig instrument voor spirituele groei, en is in wezen een proces dat iemand voorbij de beperkingen van lichaam en geest brengt. Leraren en beoefenaars van deze "innerlijke technologieën" hebben ook de vele lichamelijke en geestelijke voordelen van meditatie en Yoga ervaren. De laatste jaren heeft een groeiend aantal wetenschappelijke studies en onderzoeken naar meditatie deze ervaringen bevestigd.


Isha's inleidende praktijk is de Shambhavi Mahamudra, een oude kriya die miljoenen toegewijde beoefenaars heeft die zeggen dat zij een groter emotioneel evenwicht, concentratie, focus, stabiliteit en een betere gezondheid ervaren bij regelmatige beoefening van de meditatie. In feite zijn er verschillende wetenschappelijke studies die de verschillende voordelen meten van het regelmatig beoefenen van de kriya - zowel wat betreft de hersenactiviteit tijdens de kriya, als statistisch onderzoek naar het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van mensen.


Hoe werkt de Kriya?

De reden waarom de meeste mensen ongelukkig of ongezond zijn, is dat het fysieke, het mentale en het "pranische" lichaam niet op één lijn liggen.


Sadhguru zegt: "Er is een bepaalde manier om ons systeem te ontwikkelen, om dit lichaam, deze geest... de chemie in ons te maken zoals wij dat willen." Traditioneel ziet Yoga de mens als een lichaam met vijf lagen: het fysieke lichaam, het mentale lichaam, het pranische energielichaam, het etherische lichaam en het gelukzaligheidslichaam. De reden waarom de meeste mensen ongelukkig of ongezond zijn, is dat het fysieke, het mentale en het "pranische" lichaam niet op één lijn liggen. Sadhguru legt uit: "Als ze goed op elkaar zijn afgestemd, zal een natuurlijke expressie, een overweldigende expressie van vreugde op natuurlijke wijze plaatsvinden in een mens. Nu kijken we naar de technologie om deze drie lichamen voortdurend op één lijn te houden, zodat vreugde geen toevallige gebeurtenis is; vreugde wordt een normale toestand, een natuurlijke manier van leven voor je."


Studies over Shambhavi Mahamudra

Studies over Shambhavi Mahamudra zijn gevarieerd: sommige hebben de invloed ervan op de ziektestatus en het medicijngebruik onderzocht, andere hebben specifiek gekeken naar menstruatiestoornissen, terwijl weer andere de voordelen van deze meditatie op slaap, hartslagvariabiliteit, hersenactiviteit, enz. hebben bestudeerd. Andere studies hebben onderzoek gedaan naar algemeen welzijn en verbeterde aandachtsspanne bij regelmatige mediteerders.


Laten we eens kijken naar de resultaten van enkele van de belangrijkste studies.


Voordelen van meditatie #1: Verbeterde hartgezondheid


Twee studies gepubliceerd in 2008 en 2012 onderzochten hoe Shambhavi Mahamudra de gezondheid van het hart ondersteunde. De studies toonden aan dat de deelnemers een beter gebalanceerd Cardiaal Autonoom Zenuwstelsel hadden en een algemene toename van de Hartslag Variabiliteit (HRV) tijdens de beoefening. Een hogere HRV is in verband gebracht met een betere immuniteit voor stresssituaties, en zou individuen een groter overlevingsvoordeel geven. Een lagere HRV daarentegen wordt in verband gebracht met verschillende hartziekten zoals coronaire hartziekte, hypertensie, chronisch hartfalen en myocardinfarct. De onderzoekers concluderen dat beoefenaars van de Shambhavi Mahamudra en andere Isha Yoga praktijken een hogere inspanningstolerantie hebben, een betere respons van het hart op stressvolle situaties en een lagere kans op hypertensie van hartproblemen zoals ischemie of infarct.


Voordelen van meditatie #2: Grotere samenhang in de hersenen


Een studie van het Centre for Biomedical Engineering, IIT Delhi, keek naar EEG (Electroencephalography) gegevens van de hersenen van beoefenaars voor, tijdens en na het beoefenen van de kriya. Uit de resultaten blijkt dat de beoefenaars een grotere coherentie ervaren tussen de rechter- en linkerhersenhelft. EEG coherentie staat bekend als een maatstaf voor hoe goed verschillende hersengebieden met elkaar verbonden zijn. Een hogere coherentie wijst op een grotere uitwisseling van informatie tussen verschillende regio's, en op een betere functionele koppeling en coördinatie. Hogere coherentieniveaus zijn ook gecorreleerd met hogere scores op IQ- en creativiteitstests, alsook met emotionele stabiliteit en cognitieve flexibiliteit.


De onderzoekers maten ook signalen op verschillende prominente EEG-spectrumbanden, bekend als de alfa, bèta, delta en theta. Shambhavi-beoefenaars bleken in het algemeen een hogere alfabandsterkte te hebben, wat erop wijst dat zij minder stress ervaren. Er was een sterke toename van het vermogen van de delta band en de theta band en een opmerkelijke vermindering van het vermogen van de beta band. Een vermindering van het vermogen van de betaband wijst op een verminderde gevoeligheid voor mentale spanning, opwinding en angst. Hogere theta- en delta-activiteit is in eerder onderzoek opgemerkt als aanwijzing voor bewuste toegang tot diepere meditatiestaten. "Delta ritmes gecombineerd met alfa staan bekend om een innerlijke intuïtieve empathische radar, een soort zesde zintuig", merken de onderzoekers op.


Voordelen van meditatie #3: Verbeterde slaap


Een studie gepresenteerd op het 20ste congres van de European Sleep Research Society, Lissabon, Portugal, vergeleek de slaappatronen van 15 mannelijke mediteerders met een controlegroep van 15 leeftijds- en opleidingsmatches van mannelijke niet-mediteerders. De deelnemers waren tussen 25 en 55 jaar oud. De mediteerders hadden zowel Shambhavi Mahamudra als andere Isha Yoga praktijken beoefend.


Bij de deelnemers werden de hele nacht polysomnografische metingen verricht en werden EEG-gegevens geregistreerd, samen met andere parameters. De resultaten toonden aan dat het percentage REM-slaap, de slaapefficiëntie en de totale slaaptijd van de mediteerders significant hoger was in vergelijking met de controlegroep van niet-mediteerders. Mediteerders hadden ook een betere slaapkwaliteit, zoals blijkt uit het feit dat ze minder vaak wakker werden na het begin van de slaap. De studie concludeert dat consequente beoefening van de Shambhavi-meditatie een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de slaap.


Voordelen van meditatie #4: Verbeterde aandacht en focus


In een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Perception, werd gekeken hoe 89 deelnemers presteerden in de Stroop-taak en aandachtsblinktaak voor en na een Isha Yoga meditatieretraite van 3 maanden. De Stroop taak kijkt naar interferentie in de reactietijd van een taak. Wanneer bijvoorbeeld de naam van een kleur wordt afgedrukt in een andere kleur (bijvoorbeeld "rood" wordt afgedrukt in zwart), kunnen respondenten fouten maken bij het identificeren van de drukkleur. Deelnemers aan de studie maakten minder fouten na de retraite dan ervoor.


Ook bij de attentional blink task identificeren deelnemers verschillende visuele stimuli die hen binnen extreem korte tijd worden voorgelegd. De deelnemers vertoonden 58% correcte detectie bij de tests vóór de retraite en 69% correcte detectie bij de tests na de retraite. De onderzoekers concluderen dat "de hypothese dat meditatie geneigd is de toewijzing van aandachtsbronnen te verbeteren."


Een soortgelijke studie van een team van de Université de Toulouse, Department of Psychiatry and Human Behaviour, UC Irvine en de Indiana University School of Medicine onderzocht hoe Isha Yoga praktijken de prestaties in aandachtstaken verbeteren door een betere toewijzing van aandachtsbronnen, een vermogen om aandacht en focus vast te houden, een snellere hertoewijzing van aandachtsbronnen, een grotere cognitieve flexibiliteit en een vermindering van automatische reacties. De studie merkt op dat deze verbeteringen waarschijnlijk het gevolg zijn van structurele, anatomische en functionele veranderingen in de cognitieve systemen van mediteerders in vergelijking met controlegroepen uit de algemene bevolking.


Voordelen van meditatie #5: Minder menstruatiestoornissen


75% van de vrouwen zou problemen hebben met de menstruatie, die een enorme fysieke, psychologische, sociale en economische impact heeft op hun leven. De primaire behandelmethoden voor dergelijke problemen staan erom bekend dat ze minder dan bevredigende verlichting bieden, zelfs wanneer patiënten als laatste redmiddel kiezen voor een operatie. Momenteel is Yoga zeer populair geworden als een van de belangrijkste alternatieve behandelingen voor veel aandoeningen. De voordelen van meditatie en Yoga in verband met dergelijke aandoeningen worden al enige tijd bestudeerd en zijn veelbelovend.


Een team van de Indiana University School of Medicine voerde een vragenlijstonderzoek uit bij 128 vrouwelijke beoefenaars van de Shambhavi Mahamudra tussen 14 en 55 jaar, uit de VS, het VK, Singapore, Maleisië en Libanon. 72% van de respondenten oefende elke dag en de rest oefende 1-3 keer per week.


De vragenlijst vroeg de respondenten naar de prevalentie en impact van verschillende menstruatiestoornissen voordat zij met de kriya begonnen en nadat zij deze minstens zes maanden hadden beoefend. De behandelde aandoeningen waren onder meer dysmennorroe, symptomen van het premenstrueel syndroom, zwaarte van de menstruatiestroom, onregelmatigheid van de menstruatiecyclus, de noodzaak van medische of chirurgische ingrepen voor de aandoeningen, en de belemmering van het werk tijdens de menstruatieperiode.


Uit de resultaten bleek een afname van 57% van de gevolgen van dysmennorroe, een afname van 72% van psychologische symptomen zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, huilbuien, depressie en ruzies, een afname van 40% van zwelling en gevoeligheid van de borsten, en een afname van 50% van opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Er was een afname van 87% van het aantal ernstige menstruaties en een afname van 80% van de onregelmatigheid van de cyclus. Er was 63% minder behoefte aan medische of chirurgische ingrepen en 83% minder arbeidsongeschiktheid. De auteurs concluderen dat de kriya "kan worden beschouwd als een aanvullende therapie voor menstruatiestoornissen, gezien de verbeterde symptomen in alle parameters."


Andere voordelen van meditatie

In een vragenlijst waarin werd gevraagd naar verbeteringen in het leven die werden ervaren door het beoefenen van de Shambhavi Mahamudra, gaven 536 respondenten aan hoe de kriya had geholpen om medicatie te verminderen en problemen zoals depressie, allergieën, astma en andere kwalen te elimineren. 91% meldde een grotere innerlijke vrede, 87% meldde een verbeterd emotioneel evenwicht, 80% ervoer een grotere mentale helderheid, 79% ervoer een verhoogd energieniveau, 74% meldde een verbeterd zelfvertrouwen en 70% meldde een betere concentratie en een hogere productiviteit.


Van de mediteerders die aan een depressie leden, meldde 87% verbetering, 25% verminderde hun medicatie en 50% was in staat hun medicatie te stoppen. Ook bij angstige mensen meldde 86% verbetering, 28% verminderde de medicatie en 50% kon de medicatie stoppen. Van de mensen met slapeloosheid meldde 73% verbetering, 40% verminderde de medicatie en 30% kon de medicatie stoppen. Vergelijkbare verbeteringen werden gezien bij mensen met een slechte weerstand tegen verkoudheid en griep, mensen die leden aan hoofdpijn, astma, fibromyalgie, maag- en darmstoornissen, diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten en een reeks andere chronische aandoeningen.


Kortom

Al deze resultaten samen ondersteunen een afname van stress en angst, een toename van mentale alertheid en focus, en een toename van zelfbewustzijn door het beoefenen van de Shambhavi Mahamudra. Het is ook duidelijk dat regelmatige beoefening de gezondheid van het hart ten goede komt en leidt tot een stopzetting van het gebruik van medicijnen of in ieder geval tot een aanzienlijke vermindering ervan voor een reeks kwalen zoals hoge bloeddruk, depressie en menstruatieproblemen.


Probeer het uit!

Het mooie van de Shambhavi Mahamudra is dat het slechts 21 minuten van je dag in beslag neemt. De kriya is een onderdeel van het Inner Engineering programma, Isha's paradepaardje. Een groot deel van de cursus kan worden gevolgd in het comfort van je huis, via Inner Engineering Online, en inwijdingen in Shambhavi worden aangeboden over de hele wereld op regelmatige tijdstippen.


Een andere optie is de Isha Kriya geleide meditatie. Isha Kriya is een krachtige 12-18 minuten praktijk die online wordt aangeboden als een gratis geleide meditatie. Voor wie een voorproefje wil van wat meditatie te bieden heeft, is dit een prima begin.


Geleide Meditaties - Isha Kriya en Chit Shakti


Probeer "Isha Kriya" en vier "Chit Shakti" meditaties, allemaal geleid door Sadhguru.


Isha Kriya

"Isha" betekent dat wat de bron is van de schepping. "Kriya" betekent een innerlijke actie daarnaar toe. Isha Kriya is een eenvoudig maar krachtig instrument om van onwaarheid naar waarheid te gaan." Sadhguru Geworteld in de tijdloze wijsheid van de yogawetenschappen, is Isha Kriya een eenvoudig maar krachtig proces gecreëerd door Sadhguru. Gratis beschikbaar als een geleide meditatie met een instructievideo en downloadbare instructies, of via een van de gratis meeslepende workshops wereldwijd, heeft het de potentie om het leven van iedereen die bereid is om slechts 12 minuten per dag te investeren te transformeren. Het doel van Isha Kriya is een individu te helpen in contact te komen met de bron van zijn bestaan, om het leven te creëren volgens zijn eigen wens en visie. Dagelijkse beoefening van Isha Kriya brengt gezondheid, dynamiek, vrede en welzijn. Het is een krachtig hulpmiddel om de hectiek van het moderne leven het hoofd te bieden.



Chit Shakti

"Zodra je gedachte, emotie en energieën georganiseerd zijn, zal je lichaam zelf ook georganiseerd worden. Zodra al deze vier in één richting zijn georganiseerd, is je vermogen om te creëren en manifesteren wat je wilt fenomenaal." Sadhguru Alles wat de mens op deze planeet heeft gecreëerd, werd in wezen eerst in onze geest gecreëerd. Dus hoe we onze geest organiseren en richten, bepaalt de richting van ons leven. De kracht van de geest gebruiken om te scheppen wat men wil in zijn leven heet Chit Shakti. Deze vier Chit Shakti geleide meditaties zullen je helpen om liefde, gezondheid, vrede en succes in je leven te manifesteren. Ieder van ons heeft verlangens, zijn eigen lijst van dromen en verlangens. De schepping kan haar eigen blauwdruk voor ons hebben, maar onze persoonlijke verlangens kunnen niet gemakkelijk worden weggewenst. Ze kunnen extravagant zijn of alledaags, ambitieus of triviaal, ze kunnen lastig zijn, ze kunnen te persoonlijk zijn om te delen, maar ze zijn van ons. En voor ons zijn ze echt, ze zijn kostbaar, ze zijn dringend en van grote betekenis. Hier is een zeldzaam aanbod van Sadhguru, een mysticus die de wijsheid en helderheid van diepe realisatie belichaamt. Het is een aanbod dat ieder van ons in staat stelt zijn eigen alchemist te worden, dat ons in staat stelt lang gekoesterde verlangens om te zetten in werkelijkheid. Sadhguru biedt dit aan met de bedoeling dat zodra deze verlangens zijn vervuld, we ons zullen richten op het grotere doel van ons uiteindelijke welzijn.


Chit Shakti Meditaties


Deze zijn beschikbaar als downloadbare geleide meditaties. Vier verschillende meditaties gaan over gezondheid, liefde, vrede en succes.


Chit Shakti Meditatie voor gezondheid


Chit Shakti Meditation for Love


Chit Shakti Meditation for Peace

https://www.ishalife.com/downloads/portfolio/power-to-create-peace/?_ga=2.59243048.403609665.1670764350-324343378.1670764350


Chit Shakti Meditation for Success

https://www.ishalife.com/downloads/portfolio/power-to-create-success/?_ga=2.59243048.403609665.1670764350-324343378.1670764350


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven'.


Bron: https://isha.sadhguru.org/yoga/meditations/guided-meditation/


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page