top of page

Ban depressie uit je systeem

Bijgewerkt op: 6 feb. 2023

Sadhguru spreekt over hoe je zo met jezelf kunt omgaan dat je depressie uit je systeem kunt bannen: "In yoga wordt depressie behandeld op het niveau van het lichaam, de geest en de energieën.


Sadhguru: We moeten begrijpen wat depressie is. Nu, wat is een "dieptepunt"? Wat is het dat in je gebeurt? In wezen verwachtte je dat er iets zou gebeuren en dat gebeurde niet. Je verwachtte dat iemand of iets jouw manier zou zijn of dat de wereld of het lot jouw manier zou zijn, en dat gebeurde niet. Met andere woorden, je bent gewoon tegen wat er gebeurt, dat is alles. Misschien ben je tegen een persoon, misschien ben je tegen een hele situatie, misschien ben je tegen het leven zelf. Dienovereenkomstig zal de depressie dieper en dieper worden.


Waarom ben je tegen iets? Alleen omdat de dingen niet op jouw manier gingen, is het niet? Waarom zou de hele wereld jouw kant op moeten gaan? Weet je, de wereld gaat niet jouw stomme weg. Of je hebt geen geloof in de schepper of je hebt geen acceptatie, of beide, en je hebt een hypergevoelig ego. Daarom word je depressief.


In yoga wordt depressie behandeld op het niveau van het lichaam, de geest en de energieën.

Depressie maakt je cynisch en is diep zelfbeschadigend. Depressieve mensen doen zichzelf alleen maar meer pijn. Doden hoeft niet noodzakelijkerwijs fysiek doden te betekenen. Een depressief persoon is altijd bezig zichzelf meer schade toe te brengen. Een man die met het zwaard op pad gaat en iemand doodt, zijn ego is niet zo gevoelig en het hoeft niet zo gekoesterd te worden als het ego van een depressieve man. De gewelddadige man kan heel gemakkelijk tot rust komen. Heb je dit op straat gezien? Wanneer mensen met elkaar in gevecht raken, als er één man is met een beetje wijsheid, als hij ze gewoon goed aanpakt, zullen die mensen die elkaar het ene moment proberen te vermoorden, het volgende moment het laten vallen en vrienden worden en weggaan. Maar dit is niet zo met de depressieve persoon. Die draagt dit zijn leven lang met zich mee. Of ze het nu bewust doen of niet, deze mensen blijven hun mes slijpen en in hun eigen hart snijden. Waarom blijft iemand zichzelf pijn doen? Meestal om sympathie te krijgen. Voor een zeer depressief persoon is normale sympathie niet voldoende; iemand moet met hem bloeden.


Wat is er nu in jou dat pijn kan doen? Als ik je lichaam met een stok sla, raakt het lichaam gewond; dat is anders. Anders, wat is het dat gewond raakt in jou? Alleen het ego, toch? De geest en de innerlijke natuur kunnen niet gekwetst worden. Alleen het ego wordt gekwetst. Dus als je zegt: "Ik wil groeien," betekent groei dat je verder gaat, je ego vertrapt en verder gaat.
Je kunt van elke emotie een creatieve kracht in je leven maken. Als je verdriet je eraan herinnert dat je onvolledig bent, is dat goed; maak gebruik van je verdriet om te groeien. Maar, als je verdrietig wordt, als je prikkelbaar en boos wordt, en dat de hele wereld verkeerd is, dan ben je een dwaas. Wil je dit verdriet omzetten in woede of in liefde en mededogen? Het is heel gemakkelijk als je verdrietig bent, om mededogend te worden. Het is al een oplossend soort energie; je kunt het gebruiken voor verdere ontbinding die je naar je uiteindelijke welzijn leidt.


Depressie maakt je cynisch en is diep zelfbeschadigend. Depressieve mensen doen zichzelf alleen maar meer pijn. De ongelukkige realiteit bij mensen op dit moment is dat hun menselijkheid alleen functioneert als ze door het leven worden verscheurd. Voor de meeste mensen zal volwassenheid niet plaatsvinden zonder verdriet en pijn te kennen. Anders begrijpen ze nooit wat er met hen gebeurt en met alle anderen om hen heen.


In yoga wordt depressie behandeld op het niveau van het lichaam, de geest en de energieën. Als de nodige balans en levendigheid wordt gebracht in het fysieke, mentale en energetische lichaam, is gelukzaligheid heel natuurlijk. In een gelukzalig wezen kan depressie nooit bestaan.


Sadhguru is een yogi, mysticus en oprichter van Isha Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan het aanpakken van alle aspecten van het menselijk welzijn door middel van krachtige yoga programma's en sociale en milieu-initiatieven.Noot van de redactie: Sadhguru biedt Isha Kriya aan, een gratis, online geleide meditatie die helpt gezondheid en welzijn te brengen. Dagelijkse beoefening van dit eenvoudige maar effectieve proces van 12 minuten kan iemands leven transformeren.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page