top of page

Amrita - Behaal op natuurlijk wijze een staat van diepgaande ontspanning en gelukzaligheid

Sadhguru: "Vertel mij, wat is het leve zonder bedwelming? Wat is het leven zonder aandacht? De enige reden dat jij weet dat je leeft, is omdat je een beetje de aandacht erbij houdt. De basis van jouw bestaan is aandacht. Als je geen aandacht hebt, dan heb je het leven zelf weggenomen. Als je nuchter bent en aandachtig, dat is nog steeds goed, want je kunt dingen zien, maar als je volledig bedwelmd bent en nog steeds aandachtig, zou dat niet geweldig zijn?


Dat is wat Yoga is - om jou dronken te maken, maar volledig bewust, geen kater. Als je wilt, kun je het uitzetten, of je kunt het aanzetten. Dat is fijn en het kost niets. Je kunt eindeloos 'aan' staan - 24 uur lang kun je dronken zijn, en 24 uur lang kun je volledig bewust zijn,


De meeste mensen kunnen alleen zingen en dansen wanneer zij drinken - dit is een feit vandaag de dag, want het is de bedwelming die een mens losser maakt van de rigiditeit van hun denken. Als jij weet hoe je dronken kunt zijn van het leven zelf. als jij weet hoe je bedwelmt kunt raken door het goddelijke, dan heb je een eindeloze toevoer. Wijn komt in flessen, het raakt op. Maar dit is een eindeloze voorraad en het houdt je volledig bewust. Dit wordt amrita genoemd, wat de pijnappelklier hoort aan te maken. In hatha yoga zijn er oefeningen die jou daar kunnen krijgen.


Ik deed vroeger 2 daagse hatha yoga programma's. Vrijdagavond kwamen ze samen en Zondag avond, stopte het. Bij zondagmiddag, was meer dan 70% van de deelnemers volledig dronken en rolde over de vloer alle kanten op. Geen Bhava Spandan, gewoon Hatha Yoga. Dat is wat het hoort te doen, maar dat heeft een ander soort kennis en begrip nodig van het systeem


De Marihuana enthousiastelingen onder ons vragen mij vaak of ze wiet of drugs kunnen gebruiken als een manier om verlichting te bereiken. Shiva, de eerste yogi, heeft nu eenmaal de reputatie een stoner te zijn. Het gebeurt vaak,als in de Himalayas ben of andere plekken dat sommige Sadhus mij uitnodigen om wiet met ze te gaan roken, want ze dachten dat ik gebruikte. Als je naar mijn ogen kijkt, zul je zien dat ik altijd stoned bent, zonder enige substantie te hebben genomen. Alles wat je wilt ervaren, zit al in jouw systeem.


De meeste chemicaliën die we in ons systeem stoppen om iets te ervaren, stimuleren alleen maar iets in ons. De vraag is alleen: sta je op zelfstart of moet je worden aangeduwd? Als je weet hoe, kun je hier gelukzalig zitten zonder enige substantie in je systeem te stoppen. Shiva was altijd high – zonder twijfel. Maar hij was geen kreupele die spul van buiten nodig had. Shiva gebruikte geen spul, hij is het spul. Dit kan voor jou ook zo zijn, want het spul ligt niet buiten. Het spul ligt binnen.


Voor diegene die nu meteen hetzelfde willen als Shiva, kun je ook eerst alles even doen wat hij daarvoor deed? Eerst moet je drie maanden roerloos stil zitten – daarna kun je misschien wat roken..


Het volgende gebeurde toen Adi Shankara door India trok, van Kerala in het zuiden naat Badrinath in het noorden en terug, van oost naar west, voor hij stierf op 32 jarige leeftijd, produceerde hij daar tussenin duizenden pagina’s literatuur. Op een dag was hij haastig aan het lopen en een paar discipelen draafden achter hem aan.


Hij kwam een slijterij tegen in een dorp. Een paar mensen hingen daar, drinkend. Shankara keek naar hen in hun beschonken toestand. Zij keken naar hem. Zoals je weet, denken dronkaards dat zij de beste tijd in hun leven hebben en alle anderen mensen missen het. Zij maakten een paar opmerkingen. Zonder een woord te zeggen liep Shankara de slijterij in, nam een fles sterke drank, dronk het in 1 keer op en liep weg.


Zijn volgelingen aanschouwden het voorval. Shankara begon weer snel te lopen. Zij dribbelden achter hem aan. Onder hen kwam een discussie – “Als onze Goeroe kan drinken, waarom wij niet? “ Ze hadden alleen maar een excuus nodig. Hij wist wat gaande was. Toen zij bij het volgende dorpje kwamen was er een ijzersmid aan het werk. Shankara pakte een vat met gesmolten ijzer, dronk het op en liep door. De volgelingen wisten zeker dat niet te willen drinken.


Shiva was altijd stoned, zonder twijfel, maar niet met iets kinderachtigs als wietroken, het enige wat gebeurt is dat je versuft bent en licht in het hoofd. Als licht in je hoofd zijn spiritualiteit betekent, dan hoef ik geen spiritualiteit in mijn leven. Voor mij is het grootste ding in mijn leven; kristalheldere helderheid. Helderheid kan bedwelmend zijn. Wanneer je iets doet waar je super alert voor moet zijn, daar zit een bepaalde bedwelming in. Daarom springen mensen uit vliegtuigen en doen ze andere ongelofelijke risicovolle dingen.


Tot op zekere hoogte kun je een roes veroorzaken door middel van fysieke activiteiten. Als jij een roes in jezelf kunt veroorzaken zonder middel of activiteit van buitenaf heb je een element van Shiva in je. Als je gewoon hier kunt zitten en zo alert kunt zijn dat je high bent, dat is de manier om het te doen, niet door wiet te roken. Diegene die wiet roken lijken over het algemeen ontspannen, wanneer ze wazig zijn, komen ze tot rust, maar die rust heeft geen enkele waarde. Zij kunnen niet tot rust komen zonder het middel.


Tegenwoordig wordt marihuana steeds meer legaal in de wereld en grote bedrijven duiken op deze business. Als er op een dag, Coca Smoka op de markt komt, hoef je niet verrast te zijn. Van het verkopen van drank met carbon dioxide naar het verkopen van producten met marihuan – Je kunt denken dat dit een verbetering is. Je hersens zullen krimpen. Omdat jij niet kunt omgaan met jouw hersens, die jij geeneens zelf gemaakt hebt – het is door vele generaties heen geevolueerd tot waar het nu is –en nu wil jij het omver blazen, zodat het aangenaam aanvoelt. Dat is niet het antwoord. .


Als jij geen enkele betere manier hebt gevonden om je hersens te gebruiken, door marihuana te gebruiken, wel dan kun je ten minste ergens gaan zitten en niet iemand lastig vallen. Als je een betere manier hebt gevonden om je hersens te gebruiken en er iets waardevols en creatief en bruikbaars mee wilt doen, dan is wiet roken niet de weg om te gaan. Er is niets spiritueels aan wat voor substantie dan ook.

Yogi’s zijn zeker niet tegen genot. Het is alleen dat zij de kleine pleziertjes in het leven niet meer genoeg vinden. Ze zijn gulzig. Zij weten dat je van een glas wijn een beetje draaierig wordt en morgenochtend hoofdpijn hebt. En daar nemen zij geen genoegen mee. Zij willen de hele tijd compleet dronken zijn maar honderd procent stabiel en alert, omdat je wel alert moet zijn om ervan kunnen te genieten. Dus volledig bedwelmd, maar alert; alleen dan kun je ervan genieten. En de natuur heeft jou die mogelijkheid gegeven.


De cannabis tuin in je brein !

Een wetenschapper uit Amerika, deed 18 jaar onderzoek naar de impact van cannabis op het menselijke bewustzijn. De regering van de Verenigde Staten gaf hem 30 kilo marihuana per jaar om mee te experimenteren. In 18 jaar experimenteren kwam hij op niets uit. Laat in de jaren tachtig toen de hele drugs situatie slechter werd en zij moesten knippen in het quotom van 30 kilo marihuana, zeiden ze, “Er is niets gaande, we weten niet waar het blijft? Jouw 30 kg. Want je hebt niets gedaan. Hij probeerde uit te leggen dat hij veel dingen had gedaan, maar nog niet tot een conclusie heeft kunnen komen. Ze zieden, “Niets doen” en zij verlaagde de marihuana hoeveelheid.

Hij emigreerde naar Isarael. De regering van Israel onderzocht zijn werk en besloot hem dezelfde 30 kilo te geven voor zes tot 8 jaar. Toen kwam hij met iets op de proppen. Hij kwam met bewijs met dat er in het menselijke brein in feite miljoenen cannabis receptoren zitten. Ze wisten niet wat ze met deze informatie aan moesten. Ze geven aan het iemand anders, aan een antropoloog, een fysioloog, een neuroloog. Aan allerlei mensen. Er bestaan miljoenen cannabis receptoren in het menselijke brein. Wat is de verklaring? Hoe? Waarom?


Antropologen riepen, “Misschien dat er op een bepaald punt in de geschiedenis, iedereen aan het gebruiken was.” Wat niet mogelijk is ,op veel plekken in de wereld, groeit het geeneens. Verschillende verklaringen verschenen. Geen een kloppend.

Toen ontdekten de neurologen dat op verschillende tijden van de dag, als je het systeem aandachtig observeert en bekijkt wat er gebeurt met de chemie van de hersens, dat het lichaam zijn eigen cannabis aanmaakt voor de receptoren in de hersens. Als iemand in een bepaalde staat van gelukzaligheid of extase is, maakt hij deze chemilien aan, waar de hersens voortdurend op wachten, aan. Zelfs jouw brein is aan het wachten totdat jij gelukzalig bent – miljoenen cannabis receptoren zitten daar en wachten, niet totdat jij iets rookt of drinkt of een drug gebruikt, maar totdat jij gelukzalig wordt.


De mogelijkheid om kalm te zijn, om voortdurend een extreem gevoel van genot te hebben, is beschikbaar voor elk menselijk wezen, hij hoeft maar iets meer aandacht te hebben voor zijn eigen systeem.


Toen zij deze chemicaliën vonden die naar deze receptoren gaat, was er nog geen naam voor. De wetenschapper die het ontdekte, mocht deze nieuwe chemicaliën een naam geven. Hij wilde het een naam geven die echt goed zou passen. Toen hij Indiase oude geschriften onderzocht, kwam hij erachter dat dit de enige geschriften zijn die het over gelukzaligheid hebben. Geen enkele andere religie op de wereld heeft het over gelukzaligheid. Religies hebben het over zonde, over angst, over schuld, over straf. Geen enkele heeft het over gelukzaligheid. Dus noemde hij deze chemicaliën die richting de cannabis receptoren gaat. “Anandamide”


Dus het enige wat je hoeft te doen ie een beetje Anandamide produceren, want er ligt een hele marihuana tuin binnen op je te wachten. Als je het goed aanlegt en onderhoudt, kun je de hele tijd stoned zijn, maar zullen je mentale vaardigheden niet achteruit gaan.


In het yoga systeem ligt sterk de nadruk op de pijnappelklier. Wist je dat? De pijnappelklier. Voor lange tijd is deze door moderne wetenschap genegeerd. Ze zeiden, “ Er zijn nog zoveel dingen in dit lichaam waar we nog geen weet van hebben. Dat komt omdat de pijnappelklier niet gaat over dagelijkse behoeftes met betrekking tot gezondheid. Tegenwoordig is het beste wat ze erover kunnen zeggen, “ De afscheidingen van de pijnappelklier, als zij aan staan, als zij actief zijn, dan zijn er geen stemmingswisselingen meer. Daar gaat het echter niet om.


Er bestaat een heel systeem van yoga om de pijnappelklier te activeren. Als je deze activeert en voldoende hoeveelheid afscheidingen genereert, zul je elk moment van je leven extatisch zijn. Elke cel in je lichaam zal gewoon uit elkaar barsten, de hele tijd. Als je zo bent, of je eet of niet eet, slaapt of niet slaapt, dat maakt niet omdat je blissed out bent. In deze staat is alles moeiteloos. Het maakt gewoon niet meer uit. Je functioneert optimaal omdat je jouw lichaam en geest effectief op hun best weet te gebruiken. Er bestaat hiervoor voldoende medisch bewijs. Alleen in jouw meest aangename toestand, kun je jouw lichaam en jouw geest ten volle gebruiken.


Jij kunt het volledige potentieel van dit lichaam en deze geest exploderen. Alleen als je een langdurige toestand van aangenaamheid in jou hebt. Anders ben je gewoon een kapotte schoen van jezelf. Hele tijd ben je een schoen, dat werkt niet. Wat de mens ook probeert, of hij nu naar de tempel gaat, of het café, of naar de hemel wilt, want daar draait het allemaal om toch? Hij wil iets meer ervaren dan wat er nu met hem gebeurt. Nietwaar? Is dat niet de reden waarom hij drinkt? Waarom hij bidt, waarom hij drugs gebruikt en waarom hij denkt naar de hemel te willen. Hij wil dat er iets meer is. Nietwaar?


Kijk hier gewoon naar.. Iets meer zal gebeuren, alleen wanneer jouw perceptie verbeterd, niet anders. Is dat zo? Het hele systeem van yoga is er alleen maar op gericht jouw perceptie te verbeteren. Jouw perceptie verbeterd, er is meer. Je hoeft er niet naar op zoek. Het gebeurt in zulke proporties, je moet ermee om kunnen omgaan. Groten dingen zullen gebeuren.


Als jou de mogelijkheid wordt geboden om veel meer genot te krijgen?

Als je kon leren hoe je de hele tijd dronken kon zijn en toch volledig bewust,

Zou je interesse hebben?

Natuurlijk zou je interesse willen.


Yogi’s hebben veel manieren om er te komen. Jij wilt niet genoeg moeite doen om er te komen. Je bent gewend om er met een paar drankjes te komen, of wat dan ook, omdat je er meteen wilt zijn. Wij kunnen jou daar meteen brengen, dat is het probleem niet, maar jou daar te laten, dat is het probleem. Duurzaamheid is het overal het probleem. Misschien heb je geweldige ervaringen gehad net zoals ik, met drugs of misschien ben je elke weekend lekker dronken, of misschien neem je een paar keer per week een wijntje of biertje na je werk of wat dan ook, maar het probleem is, het effect gaat steeds weg en achteruit en je gezondheid gaat ook steeds verder achteruit. Als je wilt weten hoe jouw systeem werkt, probeer dan eens de steek van een schorpioen. Het hele zenuwstelsel zal pulseren. Met name de bruingekleurde schorpioen die in de bergen leven – als die jou steekt, heeft dat effect op de parasympatische zenuwen en zul je duidelijk voelen dat jouw lichaam een netwerk is van draden. Yogi’s leren met de pijn om te gaan en daarna, wordt het extatisch.


In Tamil Nadu, Zuid India bestaat er een combinatie van negen verschillende type vergif, Navapashana, dat wordt beschouwd als het beste medicijn ooit. Kwik wordt in het Westen als vergif gezien. In de yoga wetenschap wordt kwik gebruikt, omdat er een andere kant zit aan alles. Als je weet om te gaan met de andere kant, wat voor de een de dood betekent, is voor iemand anders het leven. Wat voor de een vergif is, zal voor de ander Ambrosia, de uitscheidingen van de pijnappelklier worden. Jij bent nog niet klaar voor een steek van een schorpioen, dus wij gaan aan de slag met sadhana, met yoga oefeningen, met gezonde voeding. Of je bent klaar voor drastische methodes of je werkt er langzaam naartoe. Of je doet geen van beiden, dan ben je gewoon een zak aardappelen, niets meer. Je kunt veel dingen doen in je leven, maar niets zal diep genoeg gaan en tranen van extase in je leven teweeg brengen. Je zult slechts aan de oppervlakte leven. Er is niets mis met de oppervlakte, maar het is niet genoeg voor een menselijk wezen, dat is alles.


Ditzelfde geldt voor mensen die zonder voldoende voorbereiding in bepaalde meditatie toestanden terecht komen waarvoor zij nog niet klaar zijn. Die zijn net kleine kinderen die een vol glas water krijgen waarvan het meeste wordt gemorst als zij drinken. Ook zij morsen hun glas Amrita, het spul dat de pijnappelklier afgeeft, omdat ze niet weten hoe ze moeten nippen. Als zij de vereiste sadhana doen, kunnen zij er bewust van drinken. Zodra je er bewust van drinkt, is elke cel in het lichaam elk moment van de dag extatisch.


Extase zal niet gebeuren, tenzij jouw chemische huishouding meewerkt. Als die niet meewerkt, zal er geen extase gebeuren; er zal überhaupt geen enkele ervaring gebeuren. Het is dus de chemie van extase wat amrita wordt genoemd. Er bestaat inmiddels voldoende medisch onderzoek en bewijs dat wanneer een persoon gelukkig is en extatisch, zijn levensduur wordt verlengd, zijn gezondheid is fantastisch , alles in het lichaam en de geest zal goed zijn.


Door eenvoudige dingen te doen, zul je een bepaalde chemie van extase genereren.


Er bestaan bepaalde punten in het systeem die nadi’s worden genoemd en indien geactiveerd jou extatisch zullen maken. Bij Mukti kun je een aantal simpele technieken krijgen aangeleerd die de nadi’s zullen activeren. En er zijn er die de nadi’s in je systeem reinigen.


Waarom zetten wij nu dan meteen gewoon op papier, als ze zo simpel zijn? De processen voor extase worden traditiegetrouw nooit op papier gezet of overgeleverd als iets dat je kunt leren. Alleen in de aanwezigheid van een bepaald wezen kunnen zulke dingen gebeuren, omdat ze erg subjectief van aard zijn, en het beter is ze niet op te schrijven. In sommige boeken over tantra bijvoorbeeld heeft men geprobeerd het op te schrijven wat wij onverantwoord vinden. Stel dat je een boek lees waar de eerste twee hoofstukken gaan over eenvoudige oefeningen om jezelf in balans te brengen en de laatste 5 hoofdstukken gaan over eenvoudige hoofdstukken om jezelf naar extatische niveau’s te brengen – welke kies je eerst? Je vraagt om problemen. Dit is meestal gedaan door onwetende mensen die hier en daar wat giswerk hebben gedaan en er iets over hebben geschreven. Mensen gaan niet voor stabiliteit, zij willen extase- en dan storten ze neer. Je kunt jouw systeem niet aan houden als het te extatisch is tenzij je al gewerkt hebt aan je stabiliteit.


We hebben het tot nu toe best veel gehad over extase en gelukzaligheid, maar dat is niet wat we na willen streven, want dan streef je de verkeerde dingen na. Huh? Ja huh, dit is precies de reden dat traditiegetrouw de nadruk werd gelegd op vertrouwen – simpelweg omdat als wij van te voren iets aan jou uitleggen, je krijgt dit, je krijgt dat, je zult je zo voelen, en dit zijn de voordelen, jij automatisch allerlei verkeerde beelden erover zult inbeelden. Maak je daarover geen zorgen. Doe gewoon de oefening elke dag. Het zal resultaat produceren.


Als jij niet zou weten hoe een plant groeit en ik jou een handvol modder liet zien en een prachtige bloem en zou zeggen, “Deze twee zijn hetzelfde. Deze komt uit due ander,” Zou je mij geloven? Er zou geen enkele manier zijn jou ervan te overtuigen. Het zou een buitensporige mate van vertrouwen nodig hebben. Daarom praten wij normaal gesproken niet over al die dingen, omdat sommige dingen niet logisch kunnen worden uitgewerkt. Het heeft een beetje van het leven nodig.


Een man liep een rechtszaal in. Hij was aangeklaagde. De rechter keek naar him en zei, “Heb je een advocaat?” De man zei, “Nee, maar ik heb een paar goeie vrienden in de jury.”

Zo zit het in elkaar. Je kunt het niet logisch verklaren.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page