top of page

Als je opnieuw geboren moet worden, moet je eerst sterven

Sadhguru: "In India worden verlichte wezens Dwijas genoemd. Dwija betekent voor de tweede keer geboren.


Toen je uit je moeders baarmoeder kwam,

gebeurde dat onbewust.


Je deed er niets aan –

de natuur deed het voor jou.


Toen je werd geboren, kwam je ter aarde met een bepaalde onschuld en gelukzaligheid.


Een kind is puur en gelukzalig van zichzelf.

Maar omdat deze gelukzaligheid niet bewust gebeurde, kon iedereen het binnen no time corrumperen.


Binnen no time kunnen ze het weghalen.

Voor sommigen was het weg tegen de tijd dat je 12 of 13 jaar was;

voor velen was het weg toen ze 5 of 6 waren.


Kinderen raken tegenwoordig gespannen als zij 5 of 6 jaar zijn omdat hun puurheid al gauw vervuild raakt, afhankelijk van de mate van invloed van mensen om hen heen.


Als je opnieuw geboren moet worden, moet je eerst sterven. Als je niet bereid bent te sterven, is herboren worden niet aan de orde.


Dit betekent niet lichamelijk sterven. Als je dit lichaam verlaat, zal er andere onzin op je staan te wachten. Maar als jij sterft zoals je bent, als je alles vernietigt wat jij ‘’mezelf’; noemt, dan wordt je opnieuw geboren.


Dit type geboorte gebeurt 100% bewust. Opnieuw wordt je gelukzalig en puur, maar volledig bewust. En nu kan deze gelukzaligheid door niemand worden weggenomen. Dus, wat jij ‘’verlichting’’ noemt betekent een bewuste zelfvernietiging.

Op dit moment denken de meeste mensen niet aan verlichting.


Ze proberen gewoon hun leven steeds iets beter te maken.


Ze willen wat meer rust, wat meer vreugde in hun leven. Daar kunnen we yoga ook voor gebruiken.


Het is een povere manier om yoga te gebruiken omdat yoga in staat is jou naar een andere dimensie van leven te brengen; maar goed.


Als mensen nooit ontevreden zouden zijn met hun leven, zouden ze ook nooit iets beters zoeken.


Als je over verlichting probeert te praten met iemand die honger heeft, zal hij alleen maar aan eten denken.


Wat het ook is wat mensen missen in hun leven op dit moment daar moet tot op bepaalde hoogte voor worden gezorgd. Anders zullen ze nooit iets hogers zoeken.


Isha Yoga wordt op zo’n manier aangeboden dat alle dimensies erin zitten maar niets wordt opgedrongen.


Als we mensen initiëren in kriya, wordt het op zo’n manier aangeleerd dat alles ter beschikkig staat. We willen niemand verlichting ontzeggen, alleen omdat zij het niet kennen. We willen iemand laten proeven aan een andere dimensie zodat zij ernaar op zoek gaan. Tegelijkertijd wordt er niets opgedrongen, je kunt het gebruiken zoals je wilt.


Zoeken naar fysiek welzijn is een ding. Zoeken naar verlichting is iets anders. Om je fysieke welzijn te verhogen, dien je bepaalde technieken van zelfbehoud te leren.


Verlichting betekent een complete vernietiging van jezelf.


Voor de meeste mensen duurt het een bepaalde tijd en volwassenheid om te begrijpen dat wat je ook van jezelf maakt, uiteindelijk zal het frustrerend zijn en niet genoeg. Hoe prachtig je jezelf ook maakt, het is nog steeds niet genoeg. Alleen wanneer jij er niet meer bent, wordt alles prachtig.


Dus als iemand nu alleen maar kalm en gelukkig wilt zijn, en beter wilt presteren in de activiteiten die hij of zij doet, okay doen we dat. Dat betekent niet dat verlichting uitgesloten is, maar zo’n verlangen is er nog niet. Het fundamentele verlangen is om beter te leven. Je bent nog niet klaar met leven – je wilt goed leven. Wanneer je genoeg hebt geleefd en je beseft dat een beter leven je nergens brengt, dan wil je voorbij het leven gaan.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page