top of page

Van chemie naar liefde en vice versa

Sadhguru bekijkt hoe het mogelijk is om de juiste chemie te creëren en liefdevol te worden, of om liefdevol te worden en de daaruit voortvloeiende chemie te creëren.

Sadhguru: Elke emotie die je doormaakt heeft een bepaalde chemie achter zich. Of je nu blij of verdrietig wordt, gespannen of kalm, je chemie gebeurt op verschillende manieren. Het werkt in beide richtingen - een emotie kan je chemie veranderen, en het veranderen van je chemie kan je emotie veranderen. Voor de verschillende toestanden die we doormaken, ondergaat onze chemie van nature bepaalde veranderingen. Of, omdat onze chemie veranderingen ondergaat, gaan we door verschillende niveaus van ervaring. Als je bijvoorbeeld opgewonden raakt, gaat je bloed sneller stromen en gaat je hart sneller pompen. Maar als je hart sneller gaat pompen, raak je ook onnodig opgewonden. Beide zijn waar.


Hallucinerende drugs zijn op deze basis geproduceerd. De behandeling van psychiatrische problemen werkt ook op deze manier. Wanneer iemand erg opgewonden is, geeft men hem een drug - een kalmerend middel - en hij wordt rustig. Deze drugs brengen de spanning op de een of andere manier chemisch omlaag. Elk gebruik van drugs is manipulatie op het niveau van je chemie. Wat de ervaring ook is, er is een ondersteunende chemie. Wat de chemie ook is, er is een resulterende ervaring.


Kunnen we liefde chemisch creëren?

Kunnen we liefde chemisch creëren? Stel dat ik mijn chemie verander, kan ik dan liefde worden? Ja, dat is wat we in yoga doen in termen van sadhana of praktijken. Het verschil tussen bhakti yoga en alle andere vormen van yoga - vooral hatha yoga en kriya yoga - is alleen dit: met kriya yoga en hatha yoga probeer je je innerlijke energieën te veranderen om de chemie te veranderen, zodat je innerlijke kwaliteit of je ervaring zal veranderen. Met bhakti yoga probeer je de kwaliteit te veranderen door liefdevol te zijn, zodat op een dag je chemie liefde wordt.


Zonder een goede chemie zal elke poging om iets te worden je nergens toe leiden. Hoe vaak je ook zegt: "Ik wil vredig zijn, ik wil vredig zijn", als je chemie onrustig is, hoezeer je het ook probeert, zul je niet tot rust komen in vrede. Dat is onmogelijk. Met pranayam, asana's en meditatie veranderen we de chemie. Je moet begrijpen dat we met meditatie niet proberen vredig te worden. We veranderen de chemie in een chemie waarin vrede de natuurlijke manier van zijn is.


Wat het betekent is, als je met de juiste praktijken je chemie verandert in vrede - een soort chemie die een persoon vreugdevol maakt - dan zal je natuurlijke staat zo worden. Een andere manier om dit te doen is, door een object van liefde te creëren, misschien een God, een Goeroe of een ander object waarvoor je een enorm gevoel hebt, als je een enorme hoeveelheid liefde voor dat object creëert, dan zal ook je chemie veranderen. Beide manieren zijn waar.


Liefde: Niet alleen een middel tot voortplanting

Wanneer biologen het hebben over liefde en chemie, dan is dat totaal verschillend. Als je alle activiteiten in de natuur bekijkt, is alles alleen gericht op voortplanting - niets anders. Bloemen bloeien niet uit liefde voor jou. Misschien denkt u dat en zeggen dichters dat, maar ze bloeien gewoon zodat bestuiving kan plaatsvinden, dan komt er een zaadje en groeit er weer een plant. Dat is hun enige interesse.


Wanneer de bioloog het over liefde heeft, heeft hij het eigenlijk over voortplanting. Dit is gewoon een truc van de natuur om de dingen gaande te houden. De natuur wil zichzelf in stand houden. Dat wordt maya genoemd. Het heeft zijn eigen ingebouwde systemen om zichzelf in stand te houden. Niemand hoeft iets te doen. Het heeft zelfs geen bemoeienis van de Schepper nodig; dat is het mooie van de schepping. Zelfs de Schepper is niet nodig; alles gaat automatisch. Dat is de aard van maya.


Maar wat we bedoelen wanneer we het woord "liefde" gebruiken, is dat wanneer je eenmaal werkelijk liefde in jezelf ervaart, je biologie en het lichaam zeer minimaal worden. Als je biologie te actief is, is de liefde niet met je gebeurd. Wanneer bhakti een persoon binnenkomt, wordt zijn lichaam van het minste belang voor hem. Hij is bereid het weg te gooien en te gaan; hij is in die staat. Deze liefde bindt je niet in het proces van maya, ze bevrijdt je ervan.


Noot van de redactie: Namaskar proces: De vele zenuwuiteinden in je handpalmen maken ze zeer gevoelig. Door ze samen in een Namaskar te plaatsen, kun je je chemie veranderen om de liefde van binnenuit te bevorderen.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page