top of page

Kan Yoga helpen bij verslaving?

Sadhguru kijkt naar de diepere oorzaak van verslaving, en hoe yoga zo'n enorm gelukzalige ervaring kan creëren dat de verslaving kan verdwijnen.


Vragensteller: Sadhguru, ik werk met verslaafden, en in Amerika heerst het idee dat verslaving een ziekte is en eens een verslaafde, altijd een verslaafde. Ik worstel met dit idee. Verslaving kan op een bepaald moment een medische aandoening zijn, maar is het een permanente ziekte?


Sadhguru: Het hangt ervan af over wat voor soort verslaafde je het hebt. Er zijn voedselverslaafden, drugsverslaafden, alcoholverslaafden, seksverslaafden, lijdenverslaafden, roddelverslaafden - zoveel dwangmatige soorten gedrag over een verscheidenheid van dingen. Roddelverslaafden bijvoorbeeld - denk je dat je ze kunt genezen? Je kunt ze alleen van onderwerp laten veranderen. Als ze roddelen op een manier die schadelijk is voor iemand, kun je ze laten roddelen op een manier die mensen ten goede kan komen. Dus is verslaving een ziekte? Elke dwangmatige toestand ontneemt je het gemak - in die zin is het een ziekte. Is het blijvend? Nee. Zelfs het feit dat je leeft is niet blijvend - dus waar is de vraag of verslaving blijvend is?


Een individuele puinhoop

Degenen die zeggen dat verslaving een permanente ziekte is en haar dienovereenkomstig behandelen, verkeren zelf in een staat van verslaving - zij zijn gedwongen om iets op een bepaalde manier te doen. Elk individu is op zijn eigen manier in deze puinhoop verzeild geraakt. Slechts tot op zekere hoogte kan er een gemeenschappelijke behandeling zijn, maar niet helemaal. Je moet naar ieder mens kijken en hem behandelen zoals het voor dit individu nodig is. Hebben we de benodigde zorg om ieder van hen te behandelen zoals het nodig is? Dat moeten we nagaan. En bovenal, hebben mensen het recht om altijd in problematische situaties terecht te komen en te verwachten dat anderen hen behandelen? Ook daar moet naar gekeken worden. Een heleboel mensen in dit land denken dat het hun recht is om zichzelf in de nesten te werken en verwachten dat de overheid hen oplost. Als individuen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn, kan geen enkele macht op aarde of in de hemel hen repareren.


Als ze niet denken dat het beter is dan wat er in de buurt is, zouden ze het niet doen. In hun perspectief is het goed.


Het belangrijkste is om dat gevoel van verantwoordelijkheid voor hun eigen leven tot stand te brengen en hun een betere optie te tonen. Anders krijg je ze niet van alcohol en drugs af. Op dit moment is dit de grootste ervaring in hun leven. Ze zullen het niet opgeven omdat je ze vraagt naar de zondagsschool te komen of wat dan ook. Je moet ze iets beters laten zien. Als je mensen een manier leert om tot een grotere ervaring te komen dan wat ze tot nu toe kenden, zullen ze deze rommel laten vallen. Kijk naar mijn ogen. Ik ben altijd stoned, hoewel ik nog nooit in mijn leven een middel heb aangeraakt. Iedereen kan altijd zo stoned zijn. Het kost niets, geen geld of gezondheid. Als je wilt, kun je super alert zijn, zo alert dat je zelfs dagen en nachten niet hoeft te slapen.


Tenzij je ze iets beters leert, gaan ze niet opgeven wat ze gevonden hebben. Het kan het lichaam beschadigen, maar ze vinden dat ze een grotere ervaring hebben dan mensen die de dag doorwerken, thuiskomen, eten, slapen en weer aan het werk gaan. Zij vinden dat onzin, en wat zij doen is beter. Als ze hulpeloos worden, als ze gebroken worden, kijk jij misschien op hen neer, maar als ze hoog zitten, kijken ze op jou neer. Als zij het niet beter vonden dan wat er in de buurt is, zouden zij het niet doen. In hun perspectief is het goed. Pas als het slecht gaat, als het lichaam kapot is, komen ze naar je toe.


Als iemand met een drug komt die het lichaam niet veel schade toebrengt, maar je wel de hele tijd in een hallucinerende toestand houdt, zal de hele bevolking het gaan gebruiken. Op een bepaalde manier zijn de menselijke samenlevingen er niet in geslaagd de ervaring van het leven voor een heleboel mensen de moeite waard te maken, dus nemen ze allerlei afwijkende manieren om iets te vinden. We moeten iets aanbieden dat krachtiger is dan welke drug dan ook en dat leidt tot ieders welzijn.


De cannabistuin in je hersenen!

Recent onderzoek naar het menselijk brein heeft ongelooflijke resultaten opgeleverd. Een Israëlische wetenschapper onderzocht jarenlang bepaalde aspecten van het menselijk brein, en hij ontdekte dat er miljoenen cannabisreceptoren in de hersenen zitten! Vervolgens ontdekten neurologen dat op verschillende momenten van de dag, als je goed observeert wat er gebeurt met de chemie van de hersenen, het lichaam zijn eigen cannabis ontwikkelt die de receptoren in de hersenen bevredigen. Als iemand in een bepaalde staat van gelukzaligheid of extase verkeert, produceert hij deze chemicaliën, waar de hersenen voortdurend op wachten. Zelfs je hersenen wachten op jou om gelukzalig te worden - miljoenen cannabisreceptoren zitten daar en wachten, niet tot je rookt of drinkt of drugs gebruikt, maar tot je gelukzalig wordt.


Om kalm te blijven, om de hele tijd in een extreem gevoel van genot te blijven, is beschikbaar voor ieder mens als hij gewoon zijn eigen systeem een beetje meer verkent.


Toen ze deze chemische stof vonden die naar de receptoren gaat, was er geen naam voor. De wetenschapper had de vrijheid om deze nieuw gevonden chemische stof een naam te geven. Hij wilde het een naam geven die echt relevant zou zijn. Toen hij de Indiase geschriften onderzocht, ontdekte hij tot zijn verbazing dat de Indiase geschriften de enige zijn die over gelukzaligheid spreken. Geen enkele andere religie op deze planeet heeft het over gelukzaligheid. Religies spreken over zonde, religies spreken over angst, religies spreken over schuld, religies spreken over straf. Maar geen enkele religie heeft het over gelukzaligheid. Dus noemde hij deze chemische stof, die naar de cannabisreceptoren gaat, "Anandamide."


Dus alles wat je hoeft te doen is een beetje Anandamide produceren, want er zit een hele marihuanatuin in! Als je die goed kweekt en aanhoudt, kun je de hele tijd stoned zijn, maar je geestelijke vermogens zullen niet afnemen. Rustig blijven, de hele tijd in een extreem gevoel van genot blijven, is voor ieder mens beschikbaar als hij zijn eigen systeem maar wat meer verkent. De wetenschap van de yoga geeft je dit plezier. Yogi's zijn niet tegen plezier. Het is alleen dat ze geen genoegen nemen met kleine pleziertjes. Ze zijn gulzig. Ze weten dat als je een glas wijn drinkt, het je alleen maar een beetje roes geeft en dan morgenochtend hoofdpijn en zo. Daar willen ze niet voor gaan. Maar nu, de hele tijd helemaal dronken maar honderd procent stabiel en alert, want je moet alert zijn om van de roes te genieten. Dus helemaal dronken maar volledig alert; alleen dan kun je ervan genieten. En de natuur heeft je deze mogelijkheid gegeven.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page