top of page

24×7 Spiritualiteit

Sadhguru bekijkt hoe er niet veel voor nodig is om onszelf volledig te transformeren.

Sadhguru: Eens was een groep studenten fondsen aan het werven voor wat gemeenschapswerk en ze klopten toevallig aan bij een bepaalde deur in de buurt. Een 88-jarige dame opende de deur. Ze vroeg hen binnen en ze legden het werk uit dat ze voor de gemeenschap deden. Ze vertelden haar de verschillende mogelijkheden die ze hadden om bij te dragen aan het werk dat ze deden. En toen zeiden ze: "U kunt een toezegging doen voor de komende drie jaar. Je hoeft niet alles vooruit te betalen." Ze zei: "Op mijn leeftijd koop ik niet eens onrijpe bananen. Een belofte doen voor drie jaar! Echt niet."


Welke piek je ook hebt bereikt, zelfs op die piek zou je, als je zou leven, vrij zijn van zoveel dingen die je dagelijks storen.

Iemand op het spirituele pad zou zo moeten zijn - je hebt niet eens tijd om onrijpe bananen te kopen. Je moet haast hebben. Als er eenmaal een beetje laksheid komt, duurt het levenslang. Als je haast hebt, gaat het heel snel. In je leven zijn er misschien bepaalde momenten van extreme intensiteit en extatische toestanden in je geweest.


Stel je het leven zo voor - wat ook de piekervaring is die je in je leven hebt aangeraakt, niet noodzakelijk in yoga maar waar dan ook in je leven, als je daar elk moment van je leven voortdurend zou kunnen blijven, zie je dan hoe vrij je zou zijn van de vele kleine dingen die je de hele tijd zeuren en trekken en duwen? Misschien heb je niet de hoogste top bereikt, maar welke top je ook hebt bereikt, zelfs op die top, als je zou leven, zou je vrij zijn van zoveel dingen die je dagelijks hinderen. Niets zou echt een probleem zijn in deze wereld.


Functioneren als het Goddelijke

Op dit moment is het slechts in een paar momenten hier en daar dat er iets echt de moeite waard is. De rest van de tijd hebben we ons overgegeven aan eenvoudige processen van het lichaam. Het lichaam kent slechts twee dingen - zelfbehoud en voortplanting. Iets anders kent het niet. Het rent ofwel achter veiligheid of seksualiteit aan. Daarom zijn geld en seksualiteit zo belangrijk geworden voor mensen, omdat ze gewoon leven als biologische entiteiten. Niets anders heeft hen geraakt.


Het fysieke lichaam zelf kan worden getransformeerd in een goddelijke entiteit, als we onze systemen maar op een bepaalde manier reorganiseren.

Maar als je de energie in dit lichaam reorganiseert, kan ditzelfde lichaam zodanig worden getransformeerd, dat het kan functioneren als het Goddelijke. De hele wetenschap van het maken van afgodsbeelden is hierop gebaseerd. India is één plaats waar men zich heeft toegelegd op uitgebreide systemen van afgoderij. Dit is verkeerd begrepen door andere culturen. Mensen denken dat bepaalde culturen een pop als god aanbidden. Nee. De mensen beseffen heel goed dat wij het zijn die de vormen creëren. Als je het bekijkt vanuit het standpunt van de moderne wetenschap, weten we tegenwoordig dat alles dezelfde energie is. Bijvoorbeeld het voedsel dat je eet, zie hoe lekker het is, hoezeer je ernaar verlangt, hoezeer je ervoor zorgt. Je weet niet wanneer je moet stoppen omdat het zo lekker is. Dit voedsel dat je zo lekker vindt, het diner dat je vandaag eet, morgenochtend, kijk wat ermee gebeurd is. Het is toch hetzelfde spul? Maar je wilt er niet bij in de buurt komen. Deze zelfde troep, als je het op het land gooit, wordt het overmorgen weer voedsel. Het is dezelfde energie. Maar je kunt niet zeggen dat ze allebei hetzelfde zijn. In wezen zijn ze hetzelfde, maar in je ervaring en de manier waarop het zich verhoudt tot de wereld, is het helemaal niet hetzelfde. Deze zelfde energie kan zijn als een dier of het kan functioneren als het Goddelijke. Ik heb het niet over jou als wezen, maar over het lichaam zelf. Het fysieke lichaam zelf kan worden getransformeerd in een goddelijke entiteit als we onze systemen maar op een bepaalde manier reorganiseren. De wetenschap van het maken van afgodsbeelden betekent, dat zij een bepaalde vorm creëren met bepaalde materialen, en deze op een bepaalde manier van energie voorzien, zoals een mens wordt gebouwd. Verschillende afgodsbeelden worden op verschillende manieren gemaakt, maar ze verplaatsen de chakra's op bepaalde plaatsen om er een heel andere mogelijkheid van te maken.


Praten met iemand, werken op kantoor, elke activiteit, elke ademhaling die je doet, als je er een spiritueel proces van maakt, zul je zien dat je binnen een paar maanden in een heel andere ruimte bent.

Bijvoorbeeld, tussen de dag van de volle maan en de dag van de nieuwe maan, zou elke nacht daartussen zo anders zijn in je beleving. Tegenwoordig leven we allemaal met elektrisch licht, dus je kent het verschil niet. Stel dat je op een boerderij of in een bos woonde waar geen elektriciteit was, dan zou elke nacht heel anders zijn omdat de maan op verschillende tijden opkomt en verschillende vormen heeft. Maar het is geen verschillende entiteit. Dezelfde maan heeft verschillende effecten op verschillende tijden. Gewoon een kleine herschikking, zie wat een verschil het heeft gemaakt. Evenzo, als je het energiesysteem in het lichaam herschikt, kan dit lichaam, dat nu slechts een massa vlees is, een goddelijke entiteit worden. Het hele yogasysteem is daarop gericht. Alles wat we doen is in die richting. Geleidelijk aan, als je er voldoende aandacht en oefening aan geeft, zul je zien dat dit lichaam niet langer alleen hunkert naar zelfbehoud en voortplanting, maar dat het totaal iets anders is geworden. Hoewel het een fysiek ding is, hoewel het biologie is, hoeft het niet beperkt te blijven tot het fysieke. Het kan functioneren en opereren in een heel andere dimensie. Haar aanwezigheid zelf kan anders worden. Het is vanuit deze context dat veel yogi's die hun lichaam op een bepaalde manier maakten, mensen toestonden hun lichaam te aanbidden. Zelf zouden zij niet in het lichaam aanwezig zijn, maar zij lieten mensen hun lichaam aanbidden omdat het lichaam een goddelijke entiteit is geworden, omdat het een gereorganiseerde energie is - volledig gemanipuleerd. Het is niet langer slechts een biologische entiteit.


Gestage toepassing, continue stijging

Zodra deze energieën zich beginnen te transformeren, zullen er bepaalde veranderingen plaatsvinden. Het probleem met mensen is, dat ze er altijd naar streven dat er iets met hun leven gebeurt. Ze zijn verveeld met wat er is. Maar als er iets nieuws gebeurt, zijn ze er bang voor. Dit is alsof je wilt autorijden met de handrem erop - zo werkt het niet. Als je wilt rijden, moet je de rem eraf halen. Als je niet wilt rijden, moet je helemaal niet in de auto stappen.


Als het uit en aan, uit en aan is, duurt het levenslang. Het heeft een beetje gestage toepassing nodig, waar het een continue stijging is, zodat je in een paar maanden of een jaar een significant verschil zou moeten vinden in de manier waarop je bent. Je moet het gestaag aanhouden - 24 uur lang. Wat betekent spiritualiteit "AAN" zijn? "Betekent het dat ik niet naar kantoor kan gaan? Ik kan niet bij de familie zijn?" Je moet van alles een spiritueel proces maken. Praten met iemand, werken op kantoor, elke activiteit, elke ademhaling die je neemt, als je er een spiritueel proces van maakt, zul je zien dat je binnen een paar maanden in een heel andere ruimte bent waar je aanwezigheid in de wereld wordt gekoesterd - niet alleen door mensen, elk ander wezen zal reageren. Zelfs dieren en planten zullen op een prachtige manier op je reageren.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page